{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Nema poređenja Kosova i RS-a, niti je moguće otcjepljenje tog entiteta"

F
23.8.2010. u 19:46
0
70
"Nema poređenja Kosova i RS-a, niti je moguće otcjepljenje tog entiteta"
0
"Nema poređenja Kosova i RS-a, niti je moguće otcjepljenje tog entiteta"
Jonathan Moore (Foto: Bymedia.net)
Otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH Jonathan Moore izjavio je danas u Banjoj Luci da je čvrst stav njegove zemlje da nema poređenja Kosova i Republike Srpske, koja kao entitet u BiH nema pravo na otcjepljenje.
“Nema poređenja situacije na Kosovu sa RS-om. RS je jedan od dvaju entiteta koji je pod zaštitom Dejtonskog sporazuma i nema pravo otcjepljenja od BiH”, naglasio je Moor u izjavi novinarima.

On je danas u Banjoj Luci u odvojenim sastancima razgovarao s premijerom Miloradom Dodikom te predsjednicima SDS-a i PDP-a Mladenom Bosićem i Mladenom Ivanićem o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji te predstojećim izborima.

Iz Vlade RS-a je saopćeno da su Dodik i američki diplomat izrazili podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu i evropskim integracijama BiH.

Dodik je izrazio očekivanje da će predizborna kampanja za predstvojeće opće izbore proteći u fer i demokratskoj atmosferi.

Nakon razgovora Ivanić je izjavio da je njegovo uvjerenje da se svi u BiH “moraju čvrsto da drže Dejtonskog sporazuma i da ga do kraja provode, jer je to najbolji način da stanje u BiH bude relativno normalno”.

Ivanić je izrazio zadovoljstvo što će, kako je rekao, predstojeći izbori biti borba unutar etničkih grupacija, odnosno predstavnika unutar Srba, unutar Bošnjaka i unutar Hrvata”, što je kaže, novina u odnosu na ranije godine, kada su se fokusirali na sukobe unutar etničkih zajednica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: