Tuzla
0

Nema novaca za odbranu Iije Jurišića

FENA
Ilija Jurišić (Foto: Arhiv)
Ilija Jurišić (Foto: Arhiv)
Apelacioni sud u Beogradu zakazao je za 21., 22. i 23. aprila javnu raspravu u predmetu Ilija Jurišić, kojeg je Okružni sud u Beogradu - Vijeće za ratne zločine u prvostepenoj presudi osudio na 12 godina zatvora.

Poučeni neprofesionalnim ponašanjem sudskog vijeća Okružnog suda u Beogradu, Fondacija Istina, Pravda, Pomirenje Tuzla vršit će monitoring rasprave u Apelacioniom sudu u Beogradu s još nekoliko stranih nevladinih i vladinih predstavnika.

Zbog teške finansijske situacije u kojoj se nalazi ova fondacija monitorning rasprave, a i sama odbrana Jurišića bili su upitni.

Zahvaljujući donaciji jedne tuzlanske firme od 1.000 KM trodnevnu javnu raspravu o žalbi Jurišića u Apelacionom sudu u Beogradu pratit će predstavnici ove fondacije.

Neadekvatno riješeno finansijsko pitanje, koje od početka prati ovu neprofitnu organizaciju, svoju kulminaciju doživljava upravo ove godine, jer novca na računu Fondacije gotovo da i nema. Iz tih razloga pokreće se nova akcija pomoći za Jurišića. Prvi su se akciji „Jedna marka za Iliju Jurišića“ i bez njenog zvaničnog početka odazvali rudari „Kreke“.

Do sada je za odbranu Jurišića utrošeno oko 140.000 KM. Općina Tuzla osigurala je 100.000 KM, 10 hiljada maraka dao je Tuzlanski kanton, a ostatak tri od 146 firmi, koje su se oglušile na prošlogodišnji apel za pomoć Jurišiću.

Nakon rasprave o žalbi Jurišića u Apelacionom sudu, koja počinje ove sedmice, trebala bi biti donesena konačna odluka. Iako se odluka ne očekuje do kraja godine, za nju su vezani sudski troškovi, koji samo trenutno iznose 30 hiljada KM.

Važnost nove rasprave u Apelacionom sudu u Beogradu najbolje ilustruje činjenica da je u dosadašnjem postupku, sve što je išlo u korist Jurišića, ocjenjivano pristrasnim. Rasprava bi trebala omogućiti ravnopravan pristup i svjedoka odbrane Jurišića što to do sada nije bio slučaj.

Predstavnici Fondacije planiraju krajem aprila posjetiti Jurišića, jer se njegovo zdravstveno stanje, pred novu raspravu, ponovno pogoršalo.