BiH
0

Nema istrage protiv Vilića zbog napada na Vučića u Srebrenici

SRNA
Mirsad Vilić
Mirsad Vilić
Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH dobio je od Tužilaštva BiH informaciju o napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici 11. jula, u kojoj je navedeno da u vezi sa tim događajem nije pokrenuta istraga protiv direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića.

"Dobili smo kratak izvještaj da nema pokrenute istrage protiv Vilića i na nekoj narednoj sjednici ćemo to razmatrati", izjavio je nakon današnje sjednice Nezavisnog odbora u Sarajevu predsjedavajući Odbora Žiko Krunić.

Prema njegovim riječima, Nezavisni odbor danas je razmatrao informaciju Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) o događajima u Novom Gradu od 10. decembra.

Ističući da je informacija SIPA-e kompletna i dokumentovana, Krunić je naveo da je iz dobijenih dokumenata "uočljiva saradnja koja se odvijala i u vezi s tim događajem između policijskih agencija, konkretno između SIPA-e i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske".

"I taj izvještaj, a juče smo svjedočili potpisivanju sporazuma između tih agencija, faktički su odraz ustavne strukture BiH, položaja policijskih agencija u okviru BiH", naveo je Krunić.

On je ocijenio da je sasvim normalno da postoji saradnja između policijskih agencija i da ona bude definisana zakonima, sporazumima i drugim važećim propisima koji regulišu položaj i rad svih policijskih agencija na nivou BiH, na nivoima entiteta i kantona.

Nezavisni odbor danas je razmotrio i usvojio Prijedlog rada za 2016. godinu, koji će sa izvještajem o radu u ovoj godini uputiti na razmatranje Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH, te Predstavničkom domu i Domu naroda parlamenta BiH.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić pokrenuo je u augustu inicijativu za Vilićevu smjenu zbog događaja u Srebrenici 11. jula, nakon čega je Nezavisni odbor zatražio informaciju Tužilaštva BiH o napadu na Vučića i da li se u vezi sa tim vodi istraga protiv nekih lica koje imenuje Odbor.

Pripadnici SIPA-e su 10. decembra u Novom Gradu, po nalogu Tužilaštva BiH, proveli opsežnu akciju u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina, prilikom koje su ušli i u prostorije tamošnje Policijske stanice.