BiH
0

Tužilaštvo BiH nije dostavilo informaciju o napadu na Vučića u Srebrenici

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH nije raspravljao o smjeni direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića zato što Tužilaštvo BiH nije dostavilo informaciju o napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici 11. jula.

Predsjedavajući Odbora Žiko Krunić kazao je da do ovog tijela nije stigla informacija Tužilaštva BiH.

"Sačekat ćemo povratnu informaciju Tužilaštva i kada je dobijemo ponovo ćemo razmotriti to pitanje", kazao je Krunić.

On je istakao da je dopis Tužilaštvu BiH upućen na osnovu zaključka sa sjednice Nezavisnog odbora PS BiH koja je održana 17. novembra.

"Tužilaštvo će u okviru svojih nadležnosti to razmotriti, vjerujem, u mogućim rokovima i očekujemo povratnu informaciju. Tek nakon te informacije će Nezavisni odbor donijeti odgovarajuće zaključke", rekao je Krunić.

Ocijenio je da nije zadovoljan tempom rada Tužilaštva BiH pri utvrđivanju nekih činjenica, zaključujući da je evidentno kašnjenje u rasvjetljavanju napada na srbijanskog premijera.

Podsjećamo, zahtjev za smjenu direktora Agencije za koordinaciju policijskih tijela BiH podnio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji smatra da Vilić snosi indirektnu odgovornost za napad zbog propusta u organizaciji događaja.

Krunić je istakao kako je Tužilaštvu BiH akt uputilo Ministarstvu sigurnosti BiH, te da očekuje da će Tužilaštvo na bazi informacija koje ima Ministarstvo sigurnosti, svojih nadležnosti i procedura završiti taj dio posla.

Nova sjednica Nezavisnog odbora najavljena je krajem mjeseca, uz napomenu da bi mogla biti sazvana i ranije ako stigne tražena informacija Tužilaštva BiH.