BiH
357

Nele Karajlić: Evo kako je protekao moj boravak u Sarajevu

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Tajni dolazak Neleta Karajlića u Sarajevo podigao je veliku prašinu u bh. javnosti, ponajviše zbog njegovih neprimjerenih izjava u proteklih 20 godina. U autorskom tekstu za Večernje novosti ponudio je svoje viđenje svog boravka u Sarajevu.

"Sve je, kao i uvijek, počelo iz zabancije. Nakon divne promocije moje knjige na Jahorini, u hotelu 'Bistrica', društvo se malo opustilo, i uz šalu i pjesmu pade ideja da se spustimo sutra u Sarajevo u jedan restoran sa vrhunskom klopom. Ja ih podsjetih da moja malenkost nema neku naročitu reputaciju u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. To probudi avanturistu u meni. Pristadoh uz opkladu po kojoj, ako me niko ne prepozna, ja plaćam sve u kafani, a ako se dogodi neko sanje, on račun preuzima na sebe", započeo je svoje izlaganje Nele, te nastavlja:

"Samo što smo se parkirali ispred samih vrata restorana, kraj nas prođoše dva momka, za koje sam osjetio da donose nevolju. Oni me prepoznaše…Mi uđosmo u restoran i tu poče onaj ljepši dio večeri… sve je bilo u najljepšem redu, dok se ne pojavi konobar koji nam reče da napolju stoji par ljudi koji sebe nazivaju novinarima. Pitaju da li mogu da pričaju sa Neletom…Par minuta kasnije, rekoše nam da je neki portal objavio vijest da sam u Sarajevu… U narednih par minuta bilo je jasno da će moja posjeta Sarajevu dobiti veći publicitet od dolaska samog pape…", piše Karajlić za Večernje, a prenosi Telegraf.rs.

"Par minuta kasnije, na vrata zakucaše dvije uniformisane osobe, naoružane onako kako se naoružavaju oni koji ispred sebe imaju zadatak da razbiju demonstracije. Oni ne uđoše u kafanu, ali učtivo provjeriše da li je moja malenkost u objektu. Nakon što su primili potvrdan odgovor, oni nam, isto tako učtivo, dadoše do znanja da se ne brinemo, da su tu oni dokle god bude bilo potrebno… Neko od naših za stolom kaže da smo zaštićeni kao gej parada…", nastavio je Nele.

"Kada smo dobili informaciju da je policija napolju blokirala sve prilaze našem restoranu, ja odlučih da oslobodim društvo neugodnog pritiska za koji sam na neki način snosio odgovornost, te zatražih dozvolu da napustim objekt. Kao i svaka ozbiljna zgrada, i ova, u kojoj je bio restoran, imala je sporedne izlaze. Iskoristivši ga, ja ne vidjeh taj performans koji se održavao u jednoj od najužih ulica u gradu, te ne mogu da budem svjedok svih onih izvještaja koji govore o gomili ljudi, motkama, sjekirama i ne znam već čemu", ističe Karaljić.

"Mene je čekao automobil na drugoj strani ulice i dok su novinari, koji su pokrenuli ovo ludilo, uzaludno pokušavali da me nađu u restoranu, ja sam uz diskretnu pratnju federalne policije, već bio na putu za Jahorinu", naveo je muzičar.