BiH
260

Nekoliko stotina žena iz cijele BiH učestvovalo u "Šetnji za ozdravljenje"

Piše: D. K.
Foto: D. S./Klix.ba
“Šetnja za ozdravljenje” (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Simbolična "Šetnja za ozdravljenje", posvećena porodicama nastradalim u katastrofalnim poplavama i jačanju svijesti u borbi protiv karcinoma dojke, održana je danas u Sarajevu.

U ovoj simboličnoj šetnji od mosta "Ars Aevi" do zgrade Elektroprivede BiH i nazad učestvovalo je nekoliko stotina žena iz 24 bh. grada.

Učesnice šetnje je uz ugodne zvuke pratio i Sarajevo Drum Orchestra.

“Šetnja za ozdravljenje” organizovana je umjesto dosadašnje humanitarne manifestacije “Race for the cure” ("Trka za lijek"), a povod su bile poplave koje su ove godine zadesile BiH i tragedija koju su u toj nedaći doživjele mnoge porodice.

Novac koji je bio namijenjen za sedmu "Race for the cure" bit će utrošen za organizaciju Dana zdravlja na deset lokacija u poplavljenim područjima širom BiH, što će biti nastavak misije prevencije i očuvanja ljudskog zdravlja.

"Nadamo se da će akcija na deset lokacija u poplavljenim područjima širom BiH obuhvatiti više od 1.500 ljudi, među kojima će biti više od 600 žena, sa besplatnim pregledima mamografa, porodičnog ljekara, ginekologa, pedijatra i radiologa. Tu će biti i psiholozi i pedagozi koji će raditi sa djecom", rekla je novinarima Nela Hasić, regionalna direktorica Programa za osnaživanje zdravlja žena.

Prema njenim riječima, u okviru tih akcija će stanovnicima u potrebi biti uručeni paketi sa higijenskim potrepštinama.

"Znamo da je naša odluka ispravna da ove godine pomoć ide direktno onima kojima je potrebna", dodala je Hasić.

Predsjednica Udruženja oboljelih od karcinoma "Behar" iz Bihaća Mileva Zulić došla je u Sarajevo sa još 20 sugrađanki.

"Ova šetnja je posebna. To je u stvari psihološka podrška ženama, kojima je sada puno lakše pričati o tom problemu i puno se lakše odlučuju otići na pregled kod ljekara", rekla je Zulić.

Dodala je da će članice "Behara" uskoro posjetiti svoje kolegice iz Udruženja "Budućnost" iz Zavodivića, koji su bili pogođeni poplavama, kako bi se solidarisale s njima.

Predsjednica Saveza žena oboljelih od raka dojke "Iskra" iz Banje Luke Azra Ikalović je podsjetila da je prije desetak godina karcinom dojke bio tabu tema. Međutim, o tome se danas zna širom naše zemlje.

Navela je kako je cilj svih udruženja oboljelih od karcinoma u BiH kako da se pomogne oboljelim, tako i da se podigne svijest zdravim ženama.

"Mi se jako vežemo jedna za drugu, pomažemo jedne drugima, nabavljamo lijekove i sve ostalo. Mi u cijeloj BiH sarađujemo, volimo se i koristimo svaku priliku da se družimo. Imamo veliku podršku u sredinama iz kojih dolazimo", dodala je Ikalović.

Cilj akcije "Race for the cure” je osnaživanje zdravlja žena u borbi protiv karcinoma dojke, a manifestacija se održava u više od 140 gradova svijeta, gdje svake godine za unapređenje zdravlja žena šeta odnosno trči nekoliko miliona ljudi.

U prethodnoj Trci za ozdravljenje u Sarajevu, novac prikupljen od registracije učesnika iskorišten je za nabavku paketa prve pomoći za 1.400 operisanih žena iz cijele BiH i za 700 besplatnih mamografskih pregleda osobama bez socijalnog osiguranja u ruralnim područjima.

"Race for the cure“ je jedinstveni događaj čiji je cilj da se okupe osobe koje su preživjele bolest i njihovi prijatelji, građani, porodice, timovi učenika, poznate ličnosti, kako bi podržali akciju jačanja svijesti u borbi protiv karcinoma dojke.