Izbori "na male"
0

"Neko je glas'o za Ibru u mojoj kuhinji!"

Piše: Almir Panjeta
Ibrahim Spahić
Ibrahim Spahić
Izbori su prošli i svi se bave pobjednicima. Istražili smo rezultate iz malih i, nazovimo ih, zanimljivih sredina i došli do vrlo zanimljivih otkrića. Donosimo vam kratki pregled šampiona marginalaca i "heroja ulice", kandidata za člana Predsjedništva BiH koji su na glasačkim mjestima smještenim u mjesnim zajednicama, penzionerskim domovima, prodavnicama, restoranima i privatnim kućama osvojili po manje od 10 glasova.

Stanovnici Hatinca u Bihaću, čiji džemat broji oko 310 domaćinstava, zasigurno znaju, ili bar pretpostavljaju, koja su to trojica glasača, od njih 513, koliko ih je popunilo ispravne glasačke listiće za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, na glasačkom mjestu u kući Muharema Majanovića glasali za Ibrahima Đedovića, kandidata u tom dijelu BiH mrske Demokratske narodne zajednice. Tokom rata žestoke su se bitke vodile između “autonomaša” Fikreta Abdića Babe, koji su se okupili oko 1993. godine osnovanog DNZ-a, i Petog korpusa pod komandom Atifa Dudakovića, u sastavu kojeg je bio i samostalni vod iz Hatinca pod komandom Faruka Hodžića Hodže.

Spahić potukao Raguža

Danas, u Hatincu "Dudakov" kandidat Haris Silajdžić ima tek 52 glasa i daleko je iza Željka Komšića, koji je u kući Muharema Majanovića u Hatincu dobio 251 glas. Pobjedu među šampionima marginalcima sa "under 10" glasova podijelili su Ibro Spahić i Džemal Latić za koje je glasalo po šest džematlija iz Hatinca, iza kojih slijedi pomenuti Đedović sa tri, te sa po dva glasa Izudin Kešetović iz BOSS-a Mirnesa Ajanovića, i Martin Raguž iz HDZ 1990. Borjana Krišto u Hatincu ima jednog fana koji je glasao za nju, kao i neovisna kandidatkinja Aida Jusić koja, vidjet ćemo kasnije, skoro svuda ima po jedan ili dva glasa. Primjer trojice Đedovićevih kandidata usred Bihaća samo je jedan od brojnih zanimljivih na koje smo naišli istražujući rezultate izbora s glasačkih mjesta smještenih u mjesnim zajednicama, penzionerskim domovima, prodavnicama, restoranima i privatnim kućama, koji su osvojili po manje od 10 glasova.

Ostat ćemo još malo na području Bihaća. U mjesnoj zajednici Repušine kandidatkinja Jusić je sa dva glasa potukla neovisnog kandidata Ferdu Galića, ali su isto imali i Đedović, Borjana Krišto i Ibro Spahić, dok je ovdje u kategoriji "under 10" briljirao Lijanović sa čak devet glasova. U Zagradu kod Velike Kladuše u kategoriji "under 10" Ibro Spahić je sa tri glasa do nogu potukao Krišto i Raguža, koji su sakupili po dva glasa, te Muju Demirovića iz BPS-a Sefera Halilovića i Izudina Kešetovića iz Mirnesovog BOSS-a sa po jednim glasom.

Lijanović pobijedio u Bočinji, glas za Demirovića u Sovićima!

To što je Demirović dobio jedan glas u Zagradu kod Velike Kladuše nije toliko zanimljivo, koliko je zanimljivo da je jedan glas dobio u Sovićima kod Gruda, kraju poznatom po, nazovimo ih, izrazito desničarskim domoljubnim stavovima. Iz tog kraja je, naprimjer, Zvonko Bušić, hrvatski emigrant i “mučenik” poznat po otmici američkog aviona 1975. godine. Neovisni kandidat Ferdo Galić sa šest glasova pobijedio je rođaka Peru Galića, koji je dobio samo glas više od Đedovića. Ovdje je bilo zanimljivo i u vrhu tabele. Pobjedu sa okruglo 100 glasova na glasačkom mjestu Sovići I odnijela je Borjana Krišto, dok je na glasačkom mjestu Sovići II sa 113 glasova pobijedio Martin Raguž, dok je tu pobjedu u kategoriji “under 10” odnio Željko Komšić sa četiri glasa, a slijede ga Ferdo sa 3, Pero i Mile Kutle 2, te neovisna kandidatkinja Aida Jusić sa jednim glasom. U Sovićima III jedan žitelj je glasao za Harisa Silajdžića, a po jedan glas skupili su Fahrudin Radončić, Ibro Spahić i Mile Kutle. Komšić je četiri glasa osvojio i u obližnjoj Poganoj vlaki, dok je neko od “Poganćana” glasao za Bakira Izetbegovića koji na tom glasačkom mjestu ima jedan glas, koliko i Ferdo i Aida Jusić.

Iako je situacija na krajnjem jugu krajnje zanimljiva, malo ćemo krenuti i prema unutrašnjosti zemlje. Tako je u Bočinji kod Maglaja, nekadašnjem uporištu mudžahedinske zajednice i stolnom mjestu svih vehabija, u kojem danas u mirnom “doživotu” žive ostaci mudžahedinske zajednice i Srbi povratnici, ukupnu pobjedu sa 34 glasa odnio je Jerko Ivanković Lijanović! Internet freakovi bi ovdje napisali WTF!, a mi ćemo konstatirati da je rezultat vrlo zanimljiv i krajnje neočekivan. Među našim marginalcima u Bočinji je pobijedio Radončić sa devet glasova, u tijesnoj utrci sa Ibrahimom Spahićem, koji je osvojio sedam glasova žitelja Bočinje. Krišto, Pero i Aida imaju po tri glasa, dok su na dnu sa po jednim glasom Silajdžić, Đedović, Ferdo i Kutle.

Vitez ne voli marginalce

U Srednjoj Bosni pak, zanimljivo je bilo to što se osim u mjesnim zajednicama, društvenim domovima i institucijama, u velikoj mjeri glasalo i po restoranima, garažama i privatnim kućama. U kući Ismeta Perende u Čorbegovom Hanu kod Novog Travnika u ukupnom scoreu pobijedio je Željko Komšić, ali je ipak bilo zanimljivije na margini. Mujo Demirović je od komšija Perendi dobio pet glasova, po četiri glasa pripala su Ibri Spahiću, Džemalu Latiću i Martinu Ragužu, dok su neovisni kandidati Aida Jusić i Mile Kutle dobili dva, odnosno jedan glas. U kući Ivice Debeljaka u Kruščici kod Viteza Silajdžić je sa 14 glasova izmakao “marginalcima” kojima komšiluk nije bio posebno naklonjen, pa je Ibro iskamčio tek dva glasa, koliko su dobili Latić, Pero Galić i Jusićeva, dok su Kešetović, Ferdo i Pero dobili po jedan glas.

Republika Srpska za tabelu marginalaca nije toliko zanimljiva, jer su tamo bila samo tri kandidata, sve se "vrtjelo" između Nebojše Radmanovića iz SNSD-a i Mladena Ivanića kandidata koalicije Zajedno za Srpsku, te Rajka Popovića iz Saveza za demokratsku Srpsku, koji bi se jedino mogao pridružiti našoj ekipi marginalaca. Kao zanimljivost bismo mogli možda izdvojiti Kriškovce kod rodnih Laktaša Milorada Dodika, gdje je Ivaniću sa 211 glasova "boba falila" da stigne Radmanovića koji je osvojio srca 261 Kriškovčana.