BiH
41

Nekadašnji radnici Poliolchema upozoravaju: Tuzla leži na ekološkoj bombi

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Velike količine izuzetno opasnog otpada kao što su kruks, živa, propilen oksid i hlor i dalje su neadekvatno zbrinute u krugu preduzeća Poliolchem koji je privatizirala firma Organica BH, tvrde nekadašnji radnici Poliolchema. Radnici okupljeni na današnjoj konferenciji za medije u Tuzli upozorili su da skladištenje izuzetno opasnog otpada još uvijek nije stalo.

Predstavnik otpuštenih radnika Poliolchema Enes Jaganjac podsjetio je da je prema rješenjima federalne i kantonalne inspekcije zabranjeno obavljanje bilo kakvih radnji u krugu pogona.

Međutim, prema tvrdnjama nekadašnjeg radnika i predsjednika Sindikata Solidarnosti TK Sakiba Kopića, pod plaštom noći nerijetko se u krugu Poliolchema vrši skladištenje dodatnih količina otpadnog materijala, a koji se u našu zemlju prenosi iz susjedne Hrvatske.

"Mi smo već stupili u kontakt s općinskom inspekcijom, a dobili smo odgovor da će oni pokušati stupiti u kontakt s federalnom i kantonalnom, jer ovaj slučaj nije u njihovoj direktnoj nadležnosti. Taj otpad je davno trebao biti uklonjen iz kruga Poliolchema. Nove količine otpada se skladište, a da je riječ o skrivenoj aktivnosti potvrđuje činjenica da se sve to obavlja u noćnim satima", kaže Kopić.

Jaganjac ističe da je u krugu ovog preduzeća, između ostalog, trenutno u jednom ležećem rezervoaru uskladišteno 30 tona propilen oksida.

"Koliko je on opasan navest ću vam na jednom primjeru. Radio sam noćnu smjenu, a čovjek iz pogona došao je u sintetičkom džemperu. Nakon što je prišao pumpi kako bi je pregledao, uslijedilo je varničenje te se džemper doslovno zapalio. Također, u krugu je zastupljen i hlor, a živa se sa jednog na drugo mjesto prenosi u plastičnim buradima od po 50 kilograma. Ta burad su se već počela raspadati. Stanje se hitno mora mijenjati jer Tuzla sjedi na bombi", upozorava Jaganjac.

Nekadašnji uposlenik Enes Tanović također je upozorio na posljedice koje mogu nastati ukoliko se trenutno stanje ne promijeni.

"Tuzla je ugrožena. Mi znamo od ranije da je u krugu preduzeća zastupljen i propilen oksid, što građani nisu znali. Trideset tona propilen oksida može ugroziti krug od 30 kilometara. Mi smo nekada u krugovima preduzeća u kojima se skladište opasne materije imali sigurnosne čete za spašavanje i vatrogasce, ali danas njih nema. Krajnje je vrijeme da nadležni pristupe problemu Poliolchema i da se on riješi, dok nije kasno", naglašava Tanović.

Kao što smo nedavno pisali, izuzetno opasan otpad trenutno je neadekvatno zbrinut u tuzlanskoj industrijskoj zoni i dijelu nekadašnje komunalne deponije Moluhe.

Ogromne količine toksičnih materijala nalaze se u krugu Fabrike deterdženata Dita, zatim već pomenutog Poliolchema, fabrike HAK II te industrijskom krugu koji se nalazi prekoputa fabrike HAK I.