{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nekada najjača organizacija u Jugoslaviji: Ferijalni savez Sarajevo bori se za omladinu

15.5.2015. u 21:26
130
19
Nekada najjača organizacija u Jugoslaviji: Ferijalni savez Sarajevo bori se za omladinu
130
Ferijalni savez bivše Jugoslavije bio je krovna organizacija koja je okupljala omladince, educirala ih, slala na radne akcije, na putovanja i udružila ih. Bila je to jedna od najjačih organizacija koja je mladima pružala sve. Danas ferijalni savezi nisu toliko jaki, ali i dalje imaju istu misiju - usmjeriti omladinu i educirati je.
Ferijalni savez Sarajevo reaktivirao se prije tri godine i ponovo se vratio u svoje prostorije u hostelu u ulici Omera Stupca. Sarajevski savez uspio je vratiti i sve prateće objekte koji su idealni za edukaciju, zabavu i razvoj omladine. Počeli su realizaciju projekata, povećanje članstva i postali su dosta aktivni kada je riječ o omladinskim projektima.

Projekti za omladinu"Biti član Ferijalnog saveza znači platiti godišnju članarinu. Tada mladi ljudi dobiju karticu i imaju mogućnost da bilo koji projekat, a tiče se mladih, realizuju u okviru saveza. Dolaze nam omladinci s različitim projektima iz segmenta kulture, turizma, umjetnosti, biznisa i sl. Članovi su nam studenti sa svih fakulteta u Sarajevu, te učenici osnovnih i srednjih škola. Samim time postaju članovi Međunarodne organizacije omladinskih hostela", kazao je za Klix.ba Vanja Muhović, glavni koordinator Ferijalnog saveza Sarajevo.

Zanimljiv projekat koji su imali bio je Dječije pozorište u kojem su učestvovali učenici tri osnovne škole iz općine Novi Grad. Učestvovali su i studenti Filozofskog fakulteta, Likovne akademije i drugi.

"Djeca su učestvovala u pripremanju predstave, od pisanja scenarija, odnosno prilagođavanja uzrastu djece, do izrade kostima i scenografije, učenja kako da glume i na kraju da izvedu predstavu koja je realizovana u Multimedijalnoj sali Općine Novi Grad. To je bio jedan vrlo zapažen projekat i sala je bila prepuna", kazao je Muhović za naš portal.

Edukativni izletiFerijalni savez Sarajevo organizira i izlete za učenike osnovnih i srednjih škola koji su, kako naglašavaju, edukativni. To je nastavak programa koji je Ferijalni savez radio još u periodu Jugoslavije i provodi se pod nazivom "Upoznaj svoju domovinu da bi je više volio".

"Posljednjih 15-ak godina putem Ferijalnog saveza BiH i Ferijalnog saveza Sarajevo nekoliko desetina hiljada učenika odvedeno je na bitne destinacije u BiH. Dok drugi nude ekskurzije u Italiju, Egipat, Španiju, Tursku i sl, mi nudimo jednodnevne ili višednevne izlete u Travnik, Jajce, Mostar, Počitelj, Stolac, Srebrenik i druge bitne gradove. Djeca nažalost ne poznaju svoju domovinu dovoljno, niti kulturno-historijsko naslijeđe, tako da smo se bazirali na to i svake godine vodimo po nekoliko hiljada djece", rekao je Muhović.

Ferijalni savez Sarajevo ima svoje volontere koji su sa različitih fakulteta i obučeni su da djecu vode na bitne lokacije i educiraju ih. Bitno je istaći da nude edukaciju za studente, srednjoškolce i osnovce.

"Hostel Ferijalac je vlasništvo Ferijalnog saveza Sarajevo, odnosno, one je u vlasništvu svih članova. Svi oni mogu koristiti ovaj prostor i koriste ga. Imamo svoje kancelarije koje volonteri mogu koristiti ako nemaju računar ili za rad i sl. Tu su kuhinja i dnevni boravak gdje se može sjediti, popiti kafa, družiti... Naši članovi imaju 10 posto popusta na sve hostele u svijetu koji su dio Međunarodne organizacije omladinskih hostela", kazao je Muhović.

Vrijedni volonteri čine snagu SavezaU hostelu ima gostiju, pogotovo sada kada je ljetna sezona, a Muhović ističe kako im se mnogi gosti vraćaju i preporučuju ih, te tako grade novu mrežu. Bitno je istaći da gosti nisu samo omladinci. Tu su i profesori, studenti, umjetnici, te porodice sa djecom. O svemu brinu uposlenici i 150 volontera koji su aktivni. Jedan od njih je i 19-godišnji Amar Totić koji studira Pravni fakultet u Sarajevu i član je Ferijalnog saveza Sarajevo tri mjeseca.

"Ovdje sam prije svega da bih ostvario neke svoje interese. Kada sam tek došao nisam očekivao da će biti ovako lijepo i da ćemo se dobro zabavljati i družiti. Naš moto je 'Upoznaj svoju domovinu da bi je više volio'. Sa Ferijalnim savezom sam putovao na neke destiancije za koje nisam ni čuo. Nedavno smo bili u Srebreniku i vidjeli kulu koja je kao iz filmova", rekao nam je Amar.

Istakao je kako je tu da se druži i upozna nove ljude. Bave se projektima i pomažu mladima i svojim kolegama da lakše ostvare svoje snove.

"Mi smo kao mala porodica. Kada neko nema novca za kafu, dođe ovdje, napravi kafu, sakupimo novac za keks i sok, te sjedimo i družimo se. Tu sam kao u svojoj kući, imamo gdje sjesti i leći. Pozivam sve da se pridruže, da upoznaju svoju domovinu i druže se s nama. Nije sve u novcu. Mi ne primamo platu, volonteri smo, ali uživamo u druženju", kazao je Amar.

Članarina za osnovce je 2 KM, za srednjoškolce, studente i nezaposlene do 26 godina 6 KM, a za uposlene 20 KM i to na godišnjem nivou. Za više informacija posjetite zvaničnu web stranicu Ferijalnog saveza Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: