BiH
130

Nekada najjača organizacija u Jugoslaviji: Ferijalni savez Sarajevo bori se za omladinu

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Ferijalni savez bivše Jugoslavije bio je krovna organizacija koja je okupljala omladince, educirala ih, slala na radne akcije, na putovanja i udružila ih. Bila je to jedna od najjačih organizacija koja je mladima pružala sve. Danas ferijalni savezi nisu toliko jaki, ali i dalje imaju istu misiju - usmjeriti omladinu i educirati je.

Ferijalni savez Sarajevo reaktivirao se prije tri godine i ponovo se vratio u svoje prostorije u hostelu u ulici Omera Stupca. Sarajevski savez uspio je vratiti i sve prateće objekte koji su idealni za edukaciju, zabavu i razvoj omladine. Počeli su realizaciju projekata, povećanje članstva i postali su dosta aktivni kada je riječ o omladinskim projektima.

Projekti za omladinu

"Biti član Ferijalnog saveza znači platiti godišnju članarinu. Tada mladi ljudi dobiju karticu i imaju mogućnost da bilo koji projekat, a tiče se mladih, realizuju u okviru saveza. Dolaze nam omladinci s različitim projektima iz segmenta kulture, turizma, umjetnosti, biznisa i sl. Članovi su nam studenti sa svih fakulteta u Sarajevu, te učenici osnovnih i srednjih škola. Samim time postaju članovi Međunarodne organizacije omladinskih hostela", kazao je za Klix.ba Vanja Muhović, glavni koordinator Ferijalnog saveza Sarajevo.

Zanimljiv projekat koji su imali bio je Dječije pozorište u kojem su učestvovali učenici tri osnovne škole iz općine Novi Grad. Učestvovali su i studenti Filozofskog fakulteta, Likovne akademije i drugi.

"Djeca su učestvovala u pripremanju predstave, od pisanja scenarija, odnosno prilagođavanja uzrastu djece, do izrade kostima i scenografije, učenja kako da glume i na kraju da izvedu predstavu koja je realizovana u Multimedijalnoj sali Općine Novi Grad. To je bio jedan vrlo zapažen projekat i sala je bila prepuna", kazao je Muhović za naš portal.

Edukativni izleti

Ferijalni savez Sarajevo organizira i izlete za učenike osnovnih i srednjih škola koji su, kako naglašavaju, edukativni. To je nastavak programa koji je Ferijalni savez radio još u periodu Jugoslavije i provodi se pod nazivom "Upoznaj svoju domovinu da bi je više volio".

"Posljednjih 15-ak godina putem Ferijalnog saveza BiH i Ferijalnog saveza Sarajevo nekoliko desetina hiljada učenika odvedeno je na bitne destinacije u BiH. Dok drugi nude ekskurzije u Italiju, Egipat, Španiju, Tursku i sl, mi nudimo jednodnevne ili višednevne izlete u Travnik, Jajce, Mostar, Počitelj, Stolac, Srebrenik i druge bitne gradove. Djeca nažalost ne poznaju svoju domovinu dovoljno, niti kulturno-historijsko naslijeđe, tako da smo se bazirali na to i svake godine vodimo po nekoliko hiljada djece", rekao je Muhović.

Ferijalni savez Sarajevo ima svoje volontere koji su sa različitih fakulteta i obučeni su da djecu vode na bitne lokacije i educiraju ih. Bitno je istaći da nude edukaciju za studente, srednjoškolce i osnovce.

"Hostel Ferijalac je vlasništvo Ferijalnog saveza Sarajevo, odnosno, one je u vlasništvu svih članova. Svi oni mogu koristiti ovaj prostor i koriste ga. Imamo svoje kancelarije koje volonteri mogu koristiti ako nemaju računar ili za rad i sl. Tu su kuhinja i dnevni boravak gdje se može sjediti, popiti kafa, družiti... Naši članovi imaju 10 posto popusta na sve hostele u svijetu koji su dio Međunarodne organizacije omladinskih hostela", kazao je Muhović.

Vrijedni volonteri čine snagu Saveza

U hostelu ima gostiju, pogotovo sada kada je ljetna sezona, a Muhović ističe kako im se mnogi gosti vraćaju i preporučuju ih, te tako grade novu mrežu. Bitno je istaći da gosti nisu samo omladinci. Tu su i profesori, studenti, umjetnici, te porodice sa djecom. O svemu brinu uposlenici i 150 volontera koji su aktivni. Jedan od njih je i 19-godišnji Amar Totić koji studira Pravni fakultet u Sarajevu i član je Ferijalnog saveza Sarajevo tri mjeseca.

"Ovdje sam prije svega da bih ostvario neke svoje interese. Kada sam tek došao nisam očekivao da će biti ovako lijepo i da ćemo se dobro zabavljati i družiti. Naš moto je 'Upoznaj svoju domovinu da bi je više volio'. Sa Ferijalnim savezom sam putovao na neke destiancije za koje nisam ni čuo. Nedavno smo bili u Srebreniku i vidjeli kulu koja je kao iz filmova", rekao nam je Amar.

Istakao je kako je tu da se druži i upozna nove ljude. Bave se projektima i pomažu mladima i svojim kolegama da lakše ostvare svoje snove.

"Mi smo kao mala porodica. Kada neko nema novca za kafu, dođe ovdje, napravi kafu, sakupimo novac za keks i sok, te sjedimo i družimo se. Tu sam kao u svojoj kući, imamo gdje sjesti i leći. Pozivam sve da se pridruže, da upoznaju svoju domovinu i druže se s nama. Nije sve u novcu. Mi ne primamo platu, volonteri smo, ali uživamo u druženju", kazao je Amar.

Članarina za osnovce je 2 KM, za srednjoškolce, studente i nezaposlene do 26 godina 6 KM, a za uposlene 20 KM i to na godišnjem nivou. Za više informacija posjetite zvaničnu web stranicu Ferijalnog saveza Sarajevo.