Zastupničko pitanje
21

Nejasno da li su ubijeni vojnici u Rajlovcu bili osigurani, ministrica Pendeš izbjegla odgovor

Piše: Er. M.
Marina Pendeš (Foto: FENA)
Marina Pendeš (Foto: FENA)
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović tražio je od ministrice odbrane BiH Marine Pendeš da mu odgovori da li je tačno da pripadnici Oružanih snaga BiH koji su poginuli u terorističkom napadu u Rajlovcu nisu osigurani po osnovu kolektivnog osiguranja.

Magazinović je tražio da mu ministrica odgovori i da li su porodice ubijenih vojnika ostvarile svoja prava, da li vode kakve sporove te da li je ministrica posjetila porodice stradalih vojnika.

Pendeš nije željela dati odgovor vezan za osiguranje vojnika pravdajući to time da nije dobila pitanje koje se odnosi na kolektivno osiguranje. Pitanje Magazinovića o posjeti porodica iznerviralo je Pendeš koja je poručila da se ona ne slika kada pomaže nekome.

Ona je rekla da je poduzela mnoge stvari koje se tiču pomoći poginulim vojnicima te da je lično posjetila porodice, ali da to nije medijski prezentirala jer joj "vjera ne dozvoljava" da se promoviše kada pomaže nekome. Poručila je da će se, ako je potrebno, naredni put fotografisati kako bi potkrijepila svoje tvrdnje.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš kazala je da je, što se tiče pomoći poginulih vojnika, poduzela niz aktivnosti i posjeta.