{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neizvjesne sve isplate iz budžeta FBiH

S
18.12.2010. u 08:50
0
20
Neizvjesne sve isplate iz budžeta FBiH
0
Neizvjesne sve isplate iz budžeta FBiH
Foto: Arhiv
Januarske plate budžetskim korisnicama u Federaciji BiH neće biti isplaćene ako oba doma Parlamenta FBiH do kraja narednog mjeseca ne usvoje odluku o privremenom finansiranju ili je do tada ne objavi OHR, upozorili su predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH.
U Ministarstvu finansija FBiH i Parlamentu FBiH ističu da neće biti obustavljena samo isplata januarskih plata, nego i sva davanja iz federalnog budžeta, među kojima su naknade socijalnim i boračkim kategorijama, ali i penzije, pišu "Nezavisne novine".

Vlada FBiH je odluku o privremenom finansiranju Federacije BiH za prva tri mjeseca iduće godine usvojila 14. decembra, ali ona ne može stupiti na snagu dok je ne potvrde oba doma Parlamenta u istovjetnom tekstu. Predstavnički dom Parlamenta FBiH nije potpuno konstituisan i njegovo, kao i formiranje Doma naroda, još je neizvjesno.

Safet Softić, poslanik u novom sazivu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, tvrdi da zakazivanje sjednica i usvajanje odluke o privremenom finansiranju zavisi od ishoda pregovora lidera političkih partija koji su u toku.

"Bit će dobro ako odluka o privremenom finansiranju bude usvojena do kraja januara. Ali, ako se to ne desi, imat ćemo problem. Jedino rješenje je da visoki predstavnik u BiH objavi odluku", rekao je Softić.

Emir Silajdžić, pomoćnik ministra finansija, napomenuo je da budžet FBiH za narednu godinu mora biti usvojen do 31. marta 2011. godine, jer će u suprotnom biti obustavljeno kompletno finansiranje iz budžeta.

"Sekretaru Predstavničkog doma savjetovao sam da sazovu sjednicu i usvoje odluku. S obzirom na to da nema Doma naroda i upitno je kada će ga biti, onda u rješavanje problema treba da se uključi OHR i objavi odluku. Bez toga nema nikakvih davanja iz federalnog budžeta u prva tri mjeseca naredne godine", istakao je Silajdžić.

Predstavnici državnih službenika i boračkih kategorija saglasni su da oba doma Parlamenta FBiH što prije moraju biti konstituisana, a odluka usvojena kako ne bi bila upitna isplata svih davanja iz budžeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: