OHR pozvao odgovorne
0

"Očekujemo formiranje Doma naroda FBiH"

SRNA
OHR: Nametanje nije isključeno
OHR: Nametanje nije isključeno
OHR je uputio poziv svima odgovornim u Federaciji BiH da obezbijede uslove za formiranje Doma naroda Parlamenta FBiH i na taj način doprinesu nesmetanom finansiranju FBiH.

"Kako bi se zaštitili interesi građana, pogotovo onih najugroženijih, OHR apeluje na sve odgovorne da stvore uslove za formiranje Doma naroda FBiH i da obezbijede nesmetano finansiranje na nivou FBiH", potvrdila je Srni portparol OHR-a Doroti Junkers.

Komentarišući mogućnost da OHR nametne odluku o privremenom finansiranju FBiH za prva tri mjeseca, iz Kancelarije visokog predstavnika naglašavaju da su entitetske vlade u okvirima svojih nadležnosti dužne da blagovremeno obezbijede nesmetano funkcionisanje javnih finansija. 

Federacija BiH je ušla u 2011. godinu ne samo bez budžeta, već i odluke o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca, budući da još nije poznato kada će Zastupnički dom i Dom naroda Parlamenta FBiH održati sjednice na kojim bi se trebala usvojiti odluka o privremenom finansiranju. Najveći problem je što Dom naroda federalnog Parlamenta još uvijek nije konstituisan. 

Kolegij Doma naroda iz prošlog saziva dogovorio je da nema potrebe žuriti sa održavanjem sjednice, na kojoj bi bio razmatran Vladin prijedlog odluke o privremenom finansiranju FBiH, prije nego što u skladu sa rezultatima oktobarskih izbora bude konstituisan novi Dom naroda.

''Visoki predstavnik može nametnuti privremeno finansiranje i to bi moglo biti jedno od rješenja ukoliko se ne održi sjednica Doma naroda. Već imamo određene signale iz OHR-a da će se to i dogoditi'' – rekao je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Safet Softić.

Ukoliko ne bi došlo do rješenja ove situacije, penzioneri bi bili u najtežem položaju, jer ili ne bi dobili januarske penzije, ili bi ih dobili umanjene, s obzirom da se iz budžeta finansira isplata takozvanih beneficiranih penzija.