Sarajevo
0

Privremeno finansiranje FBiH danas na dnevnom redu Predstavničkog doma

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Sarajevu je za danas najavljena sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na čijem će dnevnom redu biti odluka, predložena iz entitetske vlade, o privremenom finansiranju u Fedaraciji za period januar - mart 2011. godine.

Najavljenom odlukom Vlada je posredstvom Ministarstva finansija predložila 320.696.946 KM u funkcioniranju entitetskog finansijskog sistema u prva tri mjeseca ove godine.

Odluka o privremenom finansiranju donosi se u situaciji kakva je trenutno aktuelna u Federaciji kad u Parlamentu još nije potvrđen ovogodišnji entitetski budžet. Ona premošćava nedostatak bužeta kao dokumenta, a moraju je (kao i budžet) potvrditi oba parlamentarna doma da bi mogla biti operativna.

Zbog teškoća u dogovorima izbornih takmaca o formiranju vlasti, u Federaciji BiH, međutim, još nije ni formiran novi saziv Doma naroda nakon općih izbora održanih oktobra prošle godine u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući u dosadašnjem četvorogodišnjem mandatu Stjepan Krešić, koji je u međuvremenu razriješen svih dužnosti u svojoj stranci, HDZ-u 1990, najavio je da će zbog odluke o privremenom finansiranju do kraja januara sazvati sjednicu Doma naroda i dodao da je on predsjedavajući sve do konstituiranja novog saziva.

Neki politički faktori problematiziraju, međutim, validnost odlučivanja u starom sazivu.

Za razliku od Doma naroda, novi sastav Predstavničkog doma formiran je nakon izbora, ali ne i njegovo rukovodstvo jer još nije dogovorena nova parlamentarna većina.

Stoga će najavljenu današnju sjednicu voditi dosadašnji predsjedavajući tog parlamentarnog nivoa Safet Softić.

Osim odlučivanja poslanika o entitetskom privremenom finansiranju, on je za današnji dnevni red najavio i zaključak o Vladinoj odluci koja se odnosi na dodjelu stana Emini Smajlović.