|

Privremeno finansiranje FBiH danas na dnevnom redu Predstavničkog doma

Privremeno finansiranje FBiH danas na dnevnom redu Predstavničkog doma
0
F
FENA
18.1.2011. u 08:03
0
komentara
0

dijeljenja
Privremeno finansiranje FBiH danas na dnevnom redu Predstavničkog doma Foto: Arhiv
U Sarajevu je za danas najavljena sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na čijem će dnevnom redu biti odluka, predložena iz entitetske vlade, o privremenom finansiranju u Fedaraciji za period januar - mart 2011. godine.
Najavljenom odlukom Vlada je posredstvom Ministarstva finansija predložila 320.696.946 KM u funkcioniranju entitetskog finansijskog sistema u prva tri mjeseca ove godine.

Odluka o privremenom finansiranju donosi se u situaciji kakva je trenutno aktuelna u Federaciji kad u Parlamentu još nije potvrđen ovogodišnji entitetski budžet. Ona premošćava nedostatak bužeta kao dokumenta, a moraju je (kao i budžet) potvrditi oba parlamentarna doma da bi mogla biti operativna.

Zbog teškoća u dogovorima izbornih takmaca o formiranju vlasti, u Federaciji BiH, međutim, još nije ni formiran novi saziv Doma naroda nakon općih izbora održanih oktobra prošle godine u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući u dosadašnjem četvorogodišnjem mandatu Stjepan Krešić, koji je u međuvremenu razriješen svih dužnosti u svojoj stranci, HDZ-u 1990, najavio je da će zbog odluke o privremenom finansiranju do kraja januara sazvati sjednicu Doma naroda i dodao da je on predsjedavajući sve do konstituiranja novog saziva.

Neki politički faktori problematiziraju, međutim, validnost odlučivanja u starom sazivu.

Za razliku od Doma naroda, novi sastav Predstavničkog doma formiran je nakon izbora, ali ne i njegovo rukovodstvo jer još nije dogovorena nova parlamentarna većina.

Stoga će najavljenu današnju sjednicu voditi dosadašnji predsjedavajući tog parlamentarnog nivoa Safet Softić.

Osim odlučivanja poslanika o entitetskom privremenom finansiranju, on je za današnji dnevni red najavio i zaključak o Vladinoj odluci koja se odnosi na dodjelu stana Emini Smajlović.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.