NSRS
0

Neizvjesna podrška SDS-ovom Zakonu o referendumu

FENA
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na čijem dnevnom redu se nalazi i SDS-ov Nacrt zakona o referendumu i građanskim inicijativama u RS-u održat će se sutra u Banjoj Luci.

Podršku SDS-ovom zakonu za sada su obećali samo poslanici iz PDP-a i SRSRS-a, dok nisu sigurni glasovi vladajućeg SNSD-a i manjih stranaka koje ga podržavaju budući da i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS-a aktivno radi na izradi zakona o referendumu.

U pitanju je novi zakon, koji bi u formi nacrta do kraja ovog mjeseca trebao biti ponuđen na razmatranje Vladi, a zatim i entitetskom parlamentu.

Na usvojeni zakon koji se odnosi na pitanje referenduma u RS-u, bio on SDS-ov ili Vlade RS-a, prema najavama, Klub Bošnjaka stavit će veto u Vijeću naroda u RS-a.

Ako se ne dođe do kompromisa na Vijeću i zajedničkoj komisiji, konačnu odluku o osporenom zakonskom aktu na kraju donosi Ustavni sud RS-a, što znači da za eventualno potvrđivanje zakona treba više mjeseci.

Glavne odredbe SDS-ovog nacrta zakona o referendumu i građanskim inicijativama u RS-u su da se referendum mora provesti u dva slučaja: u slučaju promjena Ustava RS-a ili Ustava BiH i u slučaju pristupanja države vojnim savezima.

Šef poslaničkog Kluba SDS-a Borislav Bojić kaže da zakonodavstvo RS-a do sada nije definiralo pitanje građanskih inicijativa, osim Poslovnikom o radu Narodne skupštine RS-a, u kojem nema odredbe u kojem roku ta inicijativa mora biti predmetom rasprave.

RS trenutno ima Zakon o referendumu iz 1993. godine, koji, uslijed promjena Ustava i društvenih okolnosti, ne može odgovoriti sadašnjem vremenu.

U SDS-ovom zakonu je novina i to što će 10.000 građana moći pokretati zakonske izmjene i donošenje odluka, izuzev u slučaju pokretanja inicijativa za ustavne promjene, za što je potrebno skupiti 40.000 potpisa.

Za sutrašnju sjednicu Narodne skupštine RS-a predloženo je 46 tačaka, a predviđeno je da na početku poslanici postavljaju pitanja predsjedniku Vlade RS-a Miloradu Dodiku.