{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neispunjena obećanja SNSD-a: Autoput,TE, masovno zapošljavanje, otvaranje škola...

3.10.2014. u 09:44
24
72
Neispunjena obećanja SNSD-a: Autoput,TE, masovno zapošljavanje, otvaranje škola...
24
Neispunjena obećanja SNSD-a: Autoput,TE, masovno zapošljavanje, otvaranje škola...
Prateći sve emisije koje su emitovane na RTRS-u u okviru predizbornog ciklusa, te istupe kandidata/kinja SNSD-a, primjetno je da je ova stranka u predizbornoj kampanji vrlo malo govorila o svojim rezultatima u proteklom mandatu, a još manje nudila biračima bilo kakva konkretna obećanja za predstojeći mandat. Većinu vremena koje su dobili, kandidati/kinje ove partije iskoristili su za milion puta ponovljene priče o odbrani i jačanju Republike Srpske, o njenom budućem osamostaljivanju, te o prenosu nadležnosti sa državnog na entitetski nivo.
U ovome je, svakako, prednjačila kandidatkinja SNSD-a, DNS-a i SPRS-a za Predsjedništvo BiH, Željka Cvijanović, čiji su istupi na ovu temu nerijetko poprimali groteskne i komične obrise, budući da je aktuelna premijerka RS skoro svakodnevno ponavljala kako u Sarajevo ide "noseći zastavu Republike Srpske, a ne bijeli barjak", te smo ovu "barjaktarsku" izjavu, sa ponešto promijenjenim redom riječi i stilskih figura, do sada čuli bar desetak puta, stoji u analizi Istinomjera.

Dodik se borio s nepostojećim vjetrenjačama

U sličnom tonu su bili i istupi Milorada Dodika, koji je sa uobičajenim žarom redao "neprijatelje" od kojih je odbranio Republiku Srpsku, a u koje se, prema njegovim izjavama, ubrajaju svi od opozicionih stranaka u Republici Srpskoj, preko "velikih sila" i stranaka iz Federacije BiH, do "penzionisanih stranih obavještajaca koji su zakupili dva sprata u hotelu "Tuzla"" i čekaju prve izborne rezultate da pokrenu "pobunu protiv režima u RS" (?). Milorad Dodik je istakao kako je glavna politika SNSD-a u proteklom mandatu bila da zaustavi prenos nadležnosti sa nivoa entiteta na nivo države – iako, zapravo, ovakvih pokušaja nije ni bilo. U tom kontekstu posebno je istakao nadležnost nad policijom, ali i nad sistemom PIO i bankarskim sistemom, međutim nije baš sasvim jasno na šta je tačno mislio Dodik s obzirom da se o ovim stvarima nije ni razgovaralo u PSBiH niti u Vijeću ministara BiH u aktuelnom mandatu. Doduše, za vrijeme protesta penzionisanih pripadnika Oružanih snaga BiH pred Parlamentom BiH, pojavile su se špekulacije o zahtjevima lidera SDP-a i SDA, Zlatka Lagumdžije i Sulejmana Tihića, da se sistem PIO prenese na državni nivo, a informacije o tome ponudio je neimenovani izvor novinama Press RS. No, kako se nikada nisu pojavile ozbiljne inicijative da se sistem PIO prenese na nivo BiH, možemo zaključiti i kako je i ova Dodikova priča samo još jedan u nizu predizbornih "balona" kojima i nije cilj da se bave realnim problemima, već da što pompeznije zvuče. Isto tako, nikada nije zabilježena niti jedna ozbiljna inicijativa da se nadležnosti regulacije bankarskog sektora prenesu na nivo države, piše Istinomjer.

No, kada se odmaknemo od besmislenih, senzacionalističkih, ali i otvoreno huškačkih izjava, koje graniče sa kršenjem Izbornog zakona BiH, koji nalaže da predizborna retorika ne smije podsticati nacionalnu netrpeljivost – a nerijetko tu granicu i prelaze – ostaje vrlo malo sadržaja koje su SNSD-ovi kandidati/kinje ponudili u svojim predizbornim istupima, a koji se mogu ozbiljno analizirati i uporediti sa realnim rezultatima Vlade RS u proteklom mandatu.

Projekat "snažno zapošljavanje" prerastao u "snažno otpuštanje"

O "snažnom produktivnom zapošljavanju" je govorio i Igor Radojičić, nosilac liste SNSD-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske, a ove teme dotakle su se i Željka Cvijanović i Snježana Kelečević, također na skupu u Laušu. SNSD je, naravno, otvaranje novih radnih mjesta obećavao i ranije, ali u tome nije postigao nikakve rezultate kojima bi se mogao pohvaliti u proteklom mandatu. Sveukupno, u proteklom mandatu Vlade RS, broj zaposlenih smanjio se za 4.467, a broj registrovanih nezaposlenih povećao za 364.

Kandidati ove stranke spominjali su i razne projekte koje su sproveli u aktuelnom mandatu, pri čemu su ih češće pominjali kao "razne projekte", nego što su govorili o tome šta je konkretno urađeno u kojoj oblasti.

“U RS u svakoj opštini možemo da govorimo o barem jednom ili više projekata. Od vodovoda u Novom Gradu, autoputa od BL preko Gradiške ka Doboju, o TE u Stanarima, o novoj bolnici u Bijeljini, o Andrićgradu u Višegradu, o prevoju Čemerno i o mnogim drugim projektima", navodio je Igor Radojičić na predizbornim skupovima. No, dosta toga niej urađeno. TE Stanari najavljena je 2010. godine, ali nije okončano, a TE Gacko najavljena je 2006. godine. SNSD je za Gacko imao mnogo veće planove, te je još 2006. godine obećao privatizaciju RiTE "Gacko", koja je podrazumjevala rekonstrukciju postojeće termoelektrane u Gacku, obnovu susjednog rudnika uglja, te izgradnju nove termoelektrane Gacko II. Ništa od ovoga se nije desilo, jer se, nakon tužbe malih dioničara zbog nezakonitog prenošenja njihove imovine na novo preduzeće, kompanija ČEZ povukla iz ugovorenog posla sa Elektroprivredom RS i tužila Vladu RS, koja sada duguje 7,5 miliona eura odštete firmi.

Hvaljenje nepostojećim projektima

Iako ništa nije urađeno Dodik se hvalio time kao da je završeno. Kada su u pitanju infrastrukturni projekti, kasnilo se sa izgradnjom dionice autoputa,s tunelom Čemerno se kasnilo godinama i još nije završen, a nikada nisu ispunili obećanja da će izgraditi putni pravac Istočno Sаrаjevo-Višegrаd, аuto-put Bаnjаlukа-Prijedor i Bаnjаlukа-Kupres i novi most nа Sаvi. Najčuveniji je, svakako, Aerodrom Trebinje, čiju je izgradnju Milorad Dodik najavljivo čak i 2013. godine Ovo fiktivno preduzeće zvanično je ugašeno početkom ove godine, a sličnu je sudbinu doživjela i aviokompanija Sky Srpska, koja je također bila jedno od obećanja SNSD-a za mandat 2010-2014 godine.

Željka Cvijanović najavljivala je otvaranje desetine novih škola a desilo se suprotno - zatvorene su 32 škole. Dodik je govorio kako su penziju u RS-u najviše u regionu a upravo je suprotno.

SNSD je u 2010. godine obećao da će završiti zbrinjavanje oko 5.000 korisnika iz kategorija porodica poginulih boraca i RVI u ovom mandatnom periodu, međutim, ovo obećanje je tek djelomično ispunjeno, ostalo ih još 2171. No ovaj program je započet 2008. godine tako da SNSD ne može sebi sve zasluge pripisati.

"Doboj preživio zahvaljujući SNSD-u"

"Skoro nijedan SNSD-ov kandidat nije propustio da u predizbornoj kampanji istakne kako je Vlada RS pravovremeno i efikasno reagovala na katastrofalne poplave koje su pogodile BiH u maju ove godine. Milorad Dodik istakao je kako je u vrijeme majskih poplava Doboj 'ostao u životu' zahvaljujući 'intervencijama i politici SNSD-a', no ako pogledamo medijske napise iz tog perioda možemo zaključiti da je to apsolutno netačno. Upravo Doboj je bio jedan od gradova koji je bio najgore pogođen poplavama te su u ovom gradu pojedini unesrećeni čekali i po tri dana da im se dostavi pomoć. O tome koliko je pravovremena bila reakcija na poplave u ovom gradu svjedoči, nažalost, i činjenica da je gotovo polovina smrtno stradalih u poplavama u BiH zabilježena upravo u Doboju. Vanredno stanje proglašeno je kada se već desila katastrofa i kada CZ preuzela nadležnost gradonačelnika", piše u analizi Istinomjera.

Radovi na nasipu u Bijeljini trebali su početi u junu, no to se nije dogodilo.

"Zaključujemo izjavom Lazara Prodanovića, koja je data drugog dana predizborne kampanje na skupu održanom na Palama, kako je 'SNSD ispunio sva obećanja prema glasačima', što je veoma daleko od istine. SNSD je, naime, u potpunosti ispunio svega 9% obećanja iz izbornog programa koji je biračima predstavio 2010. godine", navodi se u analizi Istinomjera.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: