|

Negativno mišljenje Prijedlogu zakona o žrtvama torture

Negativno mišljenje Prijedlogu zakona o žrtvama torture
0
S
SRNA
21.1.2014. u 19:48
2
komentara
0

dijeljenja
Negativno mišljenje Prijedlogu zakona o žrtvama torture Foto: Klix.ba
Prijedlog zakona o pravima žrtava torture, koji su predložili poslanici Beriz Belkić i Azra Hadžiahmetović, dobio je danas negativno mišljenje Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine BiH.
Iako je ranije bilo najavljeno da će na sjednici biti razmatran Prijedlog rezolucije o zaštiti prava djece iz Konjević Polja na obrazovanje, to se nije dogodilo jer je izmijenjen dnevni red sjednice Zajedničke komisije, te je razmatranje svih ranije najavljenih tačaka odgođeno za naredne sjednice.

Obrazlažući Prijedlog zakona o pravima žrtava torture, Belkić je istakao da je želio da se ovim zakonskim aktom na jedinstven način obezbijedi pravo pristupa pravdi svim žrtvama torture u BiH.

On je napomenuo da je ovaj prijedlog zakona usklađen sa međunardodnim konvencijama o ljudskim pravima i da predviđa jedinstvenu registraciju svih koji imaju status žrtava torture.

Belkić je dodao da se o ovom zakonu nisu izjasnili predstavnici populacije na koju se zakon odnosi iz Republike Srpske, te da smatra da bi bilo dobro provesti javnu raspravu.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...