BiH
0

Zakon o pravima žrtava torture utvrdio bi tačan broj logoraša u BiH

FENA
"Nadam se da će zakon o pravima žrtava torture u Parlamentarnoj skupštini BiH nakon 18 godina biti usvojen, jer je taj zakon bitan za sve građane BiH koji su doživjeli najveća stradanja", rekao je predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković na tribini o temi "Zakon o pravima žrtava torture" održanoj u Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Podsjetio je da je prijedlog zakona u parlamentarnoj proceduri.

"Ovim zakonom bi se utvrdio tačan broj logoraša u BiH kao i broj logora. Zakon bi također definisao određena primanja kao što su zdravstvena zaštita, besplatna pravna pomoć, pravo na rehabilitaciju, pravo na obeštećenje za vrijeme provedeno u logoru i memorijalizacija mjesta stradanja", pojasnio je Mešković.

Pravni ekspert za oblast žrtava torture Nedžla Šehić kazala je da postoji pravni okvir za donošenje zakona o pravima žrtava torture, jer je BiH obavezana da poštuje međunarodne ugovore koji obavezuju državu da zbrine žrtve torture na odgovarajući način.

"Finansije ne bi smjele biti smetnja donošenju zakona, jer postoje mnogi međunarodni fondovi za žrtve torture. Logoraši su do sada sami rješavali svoje probleme uz pomoć nevladinog sektora", naglasila je Šehić.

Poslanik u Parlamentu Federacije BiH i bivši logoraš Irfan Ajanović naglasio je da su logoraši jedini u BiH čija socijalna prava nisu riješena. Podsjetio je da će donošenje ovog zakona koštati Bosnu i Hercegovinu oko dvije milijarde, što je rezultat sudskih presuda.