vijesti
0

Savez logoraša BiH: Pravobraniteljica Ažman uvrijedila žrtve torture

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Savez logoraša u Bosni i Hercegovini uputio je otvoreno pismo federalnoj pravobraniteljici Indi Ažman zbog njenog istupa na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održanoj 10. decembra, na kojoj je, kako navodi ovaj savez, uvrijedila žrtve torture.

Zahtijeva od pravobraniteljice javno izvinjenje bivšim logorašima, kao i da napusti aktuelnu poziciju.

Savez logoraša će iskoristiti raspoložive mogućnosti da bi pravobraniteljica snosila posljedice njenih izjava, navedeno je također u pismu.

"Pravobraniteljice Ažman, neprofesionalnim nastupom i izjavama na toj sjednici, uvrijedili ste oko 200.000 žrtava torture - logoraša u Bosni i Hercegovini. Nismo mi, logoraši, gospođo pravobraniteljice, 'navodni logoraši', kako ste Vi kazali, govoreći o nama pred poslanicima u Predstavničkom domu, ističući po dva prsta obje ruke u zrak, kao simbol navodnih znaka", navodi se u pismu Saveza.

Dodaje se da u 657 logora u Bosni i Hercegovini, čije je postojanje utvrđeno odlukama mjerodavnih domaćih i međunarodnih institucija, nisu boravili turisti ni 'navodni logoraši'. U tih 657 logora, čiji broj nije konačan, boravili su prisilno, mimo svoje volje, stvarni ljudi, djeca, žene, muškarci, koji su svakodnevno bili izloženi najgrubljim oblicima tortura.

"U tih 657 logora ubijeno je ili nestalo oko 30.000 logoraša, silovano na desetine hiljada žena, djevojčica pa i muškaraca, a kod svakog ko je barem nakratko osjetio torturu logora, nastupili su psihički a u najvećem broju slučajeva i fizički poremećaji. Neko je, gospođo pravobraniteljice, odgovoran za njihove patnje i stradanja, ali oni zasigurno nisu", navodi Savez logoraša u ovom pismu.

Članovi tog saveza ističu da je pravobraniteljica duboko uvrijedila žrtve torture, negirala njihove patnje i pogazila njihovo ljudsko dostojanstvo.

Smatraju i da je prezentirala netačne, odnosno nepotpune podatke poslanicima u Predstavničkom domu, koji se odnose na inicijativu za izmjene Zakona o obligacionim odnosima Federacije BiH.

"Istina je da je Vlada FBiH, odnosno Federalno ministarstvo pravde, u aprilu 2013. godine uputilo Prijedlog zakona o dopunama Zakona o obligacionim odnosima FBiH, koji je predviđao prekid svih postupaka po tužbama za naknadu nematerijalne štete iz perioda 1992-1995. Međutim, činjenica je i da je ovu inicijativu, na 20. redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, održanoj 25.06.2013., nakon prijedloga poslanika, povukao predlagač Zoran Mikulić, federalni ministar pravde te je povučena i s dnevnog reda", ističe se u pismu.

"Što se tiče inicijative za autentično tumačenje člana 377. Zakona o obligacionim odnosima FBiH, koju ste uputili Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, i po tom pitanju poduzimamo adekvatne korake i uvjereni smo da inicijativa neće imati uspjeha", navedeno je također u pismu bivših logoraša pravobraniteljici Ažman.