Ispunjeni uslovi
0

Neformalni datum ukidanja viza će biti poznat 23. septembra?

SRNA
Vijeće EU primilo je veoma pozitivno prijedlog Evropske komisije o ukidanju viza BiH i Albaniji, a nastavak razgovora o ovom pitanju očekuje se 23. septembra, pišu "Nezavisne novine", pozivajući se na izvor koji je prisustvovao sastanku na kome je predstavljen izvještaj.

Tog dana bi, možda, prvi put mogao biti poznat i neformalni datum ukidanja viza za građane BiH i Albanije, ali formalnu odluku ne treba očekivati prije novembra. "Nezavisne" podsjećaju da su ranije pisale da je vrlo vjerovatan termin stupanja na snagu bezviznog režima oko 20. decembra.

   "Komisija je podsjetila na deklaraciju koju su zemlje članice potpisale prošle godine o tome da se procedura ubrza što je više moguće", rekao je izvor lista.

   Kada je riječ o BiH, izvještaj je podijeljen na tri dijela, od kojih se prvi odnosi na jačanje pravne države, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, drugi na Akcioni plan o uspostavljanju elektronske baze razmjene podataka između policijskih i pravosudnih tijela u BiH, a treći na harmonizaciju krivičnih zakona u BiH.

   Evropska komisija zaključila je da je u svim ovim oblastima postignut veliki napredak.

   Evropska komisija smatra da su Albanija i BiH preduzele sve neophodne mjere na ispunjavanju obaveza za viznu liberalizaciju i da mogu biti stavljene na pozitivnu listu, navodi se u zaključku Evropske komisije od 14. septembra koji je predočen Vijeću EU, tijelu od kojeg se očekuje da u novembru da "zeleno svjetlo" za bezvizni režim za BiH.

   Ovo je prvi u potpunosti pozitivan izvještaj za BiH, čime je faktički uklonjena i posljednja prepreka ka bezviznom režimu.