BiH
16

Nefić: Određivanjem lokacije za proteste riješiti problem obustave saobraćaja

FENA
Irfan Nefić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Irfan Nefić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je, imajući u vidu učestale obustave saobraćaja na najfrekventnijim ulicama i raskrsnicama u Sarajevu, koje onemogućavaju normalno funkcioniranje grada uputilo inicijativu da Skupština Kantona Sarajevo, u skladu s nadležnostima propisanim članom 14. Zakona o javnom okupljanju, a na prijedlog Vlade Kantona Sarajevo, donese, u što kraćem periodu, akt o određivanju prostora za mirna okupljanja čiji organizator nije poznat.

Portparol MUPKS-a Irfan Nefić je za Agenciju Fena kazao da se prijedlog zasniva na preporukama općinskih vijeća koja će Vladi Kantona predložiti, najmanje, po jednu lokaciju na području svoje općine, a što bi, smatra, umnogome doprinijelo da se u narednom periodu spriječe obustave saobraćaja.

Blokiranje saobraćaja, dodaje Nefić, višestruko utiče na svakodnevne obaveze građana i rad raznih službi kao što je hitna pomoć, vatrogasci, gradski prijevoz i ostale servisne službe te cjelokupno funkcioniranje Kantona Sarajevo.

"U skladu sa Zakonom o javnom okupljanju pod mirnim okupljanjem podrazumijeva se i svako neorganizirano, spontano okupljanje građana koje se održava u posebnim, iznenadnim i po društvenu zajednicu relevantnim situacijama, a sve radi javnog izražavanja političkih, socijalnih i drugih uvjerenja i interesa, na prostoru propisanom u članu 14. tog zakona", pojasnio je Nefić.

Podsjetio je da je Skupština Kantona Sarajevo naredila svojim Zaključkom sa sjednice 12. februara da u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju i drugim propisima osigura učesnike mirnih demonstracija te MUP Kantona Sarajevo, u skladu sa svojim nadležnostima, poduzima određene aktivnosti na realizaciji Zaključka.

To su aktivnosti na reguliranju i preusmjeravanju saobraćaja alternativnim pravcima, s obzirom na to da se građani okupljaju na jednoj od glavnih saobraćajnica u Sarajevu.