BiH
90

Ured komesara MUP-a KS: Taksisti koji su blokirali saobraćajnice bit će sankcionirani

Klix.ba
Povodom današnjih protesta u Sarajevu tokom kojih su izvršene blokade glavnih saobraćajnica u centrru grada, a zbog čega je bio obustavljen tramvajski i trolejbuski saobraćaj, oglasio se Ured policijskog komesara MUP-a KS. Najavili su sankcije za vlasnike taxi vozila koji su blokirali raskrsnice.

"Dana 05.03.2014.godine u 12.40 sati, tokom održavanja mirnih demonstracija, građani i 30-ak vozila blokirali su saobraćajnica Alipašina – Hamze Hume. U 13.50 minuta 12 vozila sa taxi-oznakama ostala su na spomenutoj raskrsnici, dok su se ostala vozila premjestila u raskrsnicu ulica Obala Kulina-bana – Hiseta – Hamze Hume. Nakon toga, u 14.43 sati, pet taxi-vozila je blokiralo ulicu Reisa Džemaludina Čauševića u neposrednoj blizini Doma sindikata. Policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo su, poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, utvrdili da su je 12 imalo registarske oznake za taxiste (sa početnim slovima TA) , dok je ostalih 20 vozila imalo standardne registarske oznake", saopćeno je iz Ureda policijskog komesar.

Policijski službenici utvrdili su prema registarskim tablicama da je 17 vozila sa područja Kantona Sarajevo, tri vozila s područja općine Vareš, po dva vozila iz Jablanice i Konjica, a po jedno vozilo iz Olova, Živinica, Orašja, Kaknja, Han-Pijeska, Istočne Ilidže, Goražda i Kladnja.

"S obzirom da su vozači spomenutih vozila svojim ponašanjem u saobraćaju počinili prekršaje iz Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, isti će biti sankcionirani za počinjene prekršaje, te će im biti izdati odgovarajući prekršajni nalozi. Uzimajući u obzir činjenicu da je blokada saobraćaja izazvala velike gužve i ometala normalan život i rad građanima, o svemu je obaviješten i tužitelj Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu, koji je nakon što mu je predočeno činjenično stanje, konstatirao da nema elemenata krivičnog djela", navodi se u saopćenju.

Iz Ureda komesara saopćeno je kako će Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo i u narednom periodu pratiti stanje i poduzeti potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi građanima Kantona Sarajevo i svim ostalim, omogućila normalne uvjete za život i rad.