BiH
0

Nedžadu Hodžiću i ostalima produžen pritvor

FENA
Državni sud produžio je za tri mjeseca pritvor Nedžadu Hodžiću zvanom “Džon Vejn”, Mensuru Memiću zvanom “Menta”, Dževadu Salčinu zvanom “Struja” i Senadu Hakaloviću koji se sumnjiče za učešće u zločinu počinjenom u selu Trusina.

Odlukom Suda pritvor može trajati do 14. marta 2010. godine.

Tužilaštvo BiH sumnja da su ovi bivši pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” i 45. brdske brigade Armije BiH “Neretvica“ napali selo Trusina 16. aprila 1993. godine, te učestvovali u ubistvima 19 civila i tri vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Četvorica osumnjičenih uhapšeni su 16. spetembra ove godine, od kada se nalaze u pritvoru.

Osim njih, zbog sumnje da su učestvovali u istom zločinu uhapšeni su Nihad Bojadžić, bivši zamjenik komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande ABiH i Jusuf Hadžajlija zvani Homeini, nekadašnji pomoćnik komandanta za sigurnost 45. brdske brigade Armije BiH (ABiH) “Neretvica”.

Prema pisanju medija, na teritoriji SAD-a zbog sumnje da su učestvovali u ovom zločinu uhapšeni su i Rasema Handanović i Edin Džeko, te se navodno čeka njihovo izručenje u BiH, saopćio je BIRN- Justice Report.