{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nebo iznad BiH i dalje će nadgledati susjedi

F
31.8.2010. u 17:34
0
17
Nebo iznad BiH i dalje će nadgledati susjedi
0
Nebo iznad BiH i dalje će nadgledati susjedi
Foto: Arhiv
Krajem naredne godine može se očekivati da BiH samostalno počne obavljati kontrolu letenja nad svojim nebom, što će do tada i dalje raditi Srbija i Hrvatska, potvrdio je direktor Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) Đorđe Ratkovica.
U oktobru ove godine očekuju se, kazao je, završna testiranja sistema, nakon čega će on biti spreman da krene u probni rad.

“Pred nama ostaje da se u narednoj godini razriješe institucionalna pitanja i pitanja operativne tranzicije našeg sistema u okruženju. Mora se uspostaviti i uporedan rad među nadležnim institucijama iz ove oblasti te izvršiti dodatno osposobljavanje kontrolora letenja”, rekao je Ratkovica.

On se u utorak sastao s bh. ministrom komunikacija i transporta Rudom Vidovićem te predstavnicima Agencije za pružanje usluga u civilnoj zračnoj plovidbi BiH (BHANSA), Direkcije za civilnu zračnu plovidbu Republike srpske (RS) (RSCAD) i Federalne direkcije za civilnu avijaciju (FEDCAD).

Godinama kontrolu letenja nad nebom BiH vrše Hrvatska i Srbija, za to dobijaju milionska sredstva, a s uvođenjem samostalne kontrole ona bi išla Bosni i Hercegovini.

Ratkovica ističe da je na godišnjem nivou to prihod od oko 34 miliona maraka, ali se mora imati u vidu da ta sredstva nisu profitabilna, nego će se ona koristiti za nadoknadu troškova rada i pružanja usluga.

“Ali korist za BiH je od poreza i doprinosa koji će se uplaćivati”, dodao je.

Ministar komunikacija i transporta Rudo Vidović potvrđuje i kako je na sastanku zaključeno da je potrebno redovno održavati koordinaciju svih institucija koje su nadležne za ovu oblast.

Kada je u pitanju rješavanje pitanja smještaja BHDCA, koja trenutno nema svoje prostorije, Vidović je rekao da je na kolegiju resornog ministarstva, koji je također održan, zaključeno da će BHDCA s predstavnicima ministarstva pripremiti informaciju koja će biti upućena Vijeću ministara BiH, a koja bi trebalo da definira uslove potrebne za konačno rješavanje ovog problema.

Obavljen je i razgovor s vlasnikom prostora kojem BHDCA trenutno plaća najamninu i koji je izrazio spremnost za eventualnu prodaju ovog prostora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: