Silajdžić primio eksperte
0

BiH još čeka na svoju kontrolu zračnog prometa i usput gubi milione KM

FENA
Haris Silajdžić
Haris Silajdžić
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić primio je danas Edhema Taćija, eksperta iz oblasti sigurnosti civilnih avijacija, te Nedžada Tinjaka, eksperta iz oblasti ANSP-a (Pružatelj usluga kontrole zračnog prometa) u Bosni i Hercegovini.

Taći i Tinjak informirali su Silajdžića o sporosti implementacije Strategije razvoja sistema za upravljanje zračnim prometom (ATM strategija), koju je Vijeće ministara BiH usvojilo u oktobru 2005. godine. Rok za implementaciju Strategije bio je kraj 2007. godine i do sada je prolongiran više puta, tako da je njegova implementacija sada planirana do kraja 2011. godine.

Na ovakav način Bosna i Hercegovina, kao suverena država, još nema kontrolu zračnog prostora, iako Konvencija o međunarodnom civilnom zrakoplovstvu (Čikaška konvencija) regulira da je svaka država ugovornica odgovorna za pružanje usluga zrakoplovne navigacije iznad svoje teritorije, a član III 1. j) Ustava BiH nadležnost institucija BiH za kontrolu zračnog prometa.

Bosna i Hercegovina, rečeno je, svake godine ima direktnu štetu u iznosu 40 miliona s obzirom na to da zbog neimplementacije strategije kontrolu zračnog prostora iznad BiH vrše Republika Hrvatska i Srbija.

Silajdžić je istaknuo da je ovo važno pitanje koje se mora što prije riješiti s obzirom na obaveze države koje proizlaze iz odredaba Čikaške konvencije, Ustava Bosne i Hercegovine i usvojene Strategije, kako bi Bosna i Hercegovina kao suverena država preuzela kontrolu nad svojim zračnim prostorom i time izbjegla direktnu i indirektne štete, jer ima kapacitete i osposobljene kadrove, saopćeno je iz Silajdžićevog kabineta.