|

"Ne tražimo konfrontaciju na pitanju državne imovine"

"Ne tražimo konfrontaciju na pitanju državne imovine"
0
S
SRNA
9.1.2011. u 08:39
16
komentara
0

dijeljenja
"Ne tražimo konfrontaciju na pitanju državne imovine" Roderick W. Moore
Zamjenik visokog predstavnika u BiH Roderick Moore izjavio je da OHR na pitanju državne imovine ne traži konfrontaciju između ove kancelarije, međunarodne zajednice i Republike Srpske.
"Uopće se ne radi o tome. Visoki predstavnik nije htio da iskoristi bonska ovlaštenja i mi se i dalje nadamo se da se ovo pitanje sada može riješiti putem pregovora i da će lideri primjeniti dobru volju i zajednički jezik", rekao je Moore sinoć novinarima u Sarajevu.

On je dodao da je prikladno da Ustavni sud BiH razmotri ovo pitanje i donese svoju odluku.

Ambasador Rusije u BiH Aleksander Bocan Harčenko rekao je da je bio protiv naloga visokog predstavnika na posljednjoj sjednici ambasadora PIK-a u Sarajevu, iz poznatih razloga negativnog odnosa Rusije prema upotrebi bonskih ovlaštenja.

"Štitio sam stav Rusije i RS, koji se poklapa na tom pitanju. Bonska ovlaštenja ne rješavaju nijedno pitanje, samo stvaraju napetosti i krize", rekao je Harčenko.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko obustavio je 5. januara primjenu Zakona RS o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom je raspolaganja, dok Ustavni sud BiH ne donese konačnu odluku o ovom pitanju, što su podržali i ambasadori zemalja članica Upravnog odbora PIK-a, izuzev Rusije.

Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH izjavio je, također, da OHR nema namjeru da se miješa u formiranje vlasti u BiH, te izrazio nadu da ova kancelarija neće biti primorana da se na neki "upetlja" u to pitanje.

"To nije naša namjera. Ako se to bude tražilo od nas od političkih stranaka, pretpostavljam da postoji teoretska mogućnost da pokušamo pomoći u tom slučaju", rekao je Moore.

On je dodao da u procesu formiranja vlasti ne vidi nikakvu ulogu za OHR, te da je važno da sve stranke imaju priliku da se potrude da uspostave vlast, a da će OHR "stajati sa strane".

"OHR nije nikada želio da se umješa u domaće poslove ove zemlje. Ovo je parlamentarna demokratija, parlamentarne stranke bi trebalo da formiraju koaliciju koja će zadovoljiti interese građana, a nije tajna da je ova zemlja suočena sa nizom izazova", naglasio je Moore.

On je apelovao na sve političke stranke da se uhvate u koštac sa tim izazovima, te istakao da je vlast potrebno što prije konstituisati, jer to traže građani BiH.
Prijavi grešku


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...