Jonathan Moore
0

"Više Evrope ne znači manje SAD-a u Bosni i Hercegovini"

FENA
Jonathan Moore
Jonathan Moore
Ne brinite o ulozi Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini, više Evrope ne znači manje SAD-a, rekao je danas u razgovoru s predstavnicima bh. novinskih agencija u Sarajevu zamjenik šefa misije i otpravnik poslova Ambasade SAD-a Jonathan Moore, zamoljen za komentar najave pojačane uloge Evropske unije u BiH.

Sjedinje Države su u prošlosti uložile puno u BiH, a uložile su puno i u njenu budućnost. Moore kaže da mu je drago da će EU imati aktivniju ulogu u BiH, te da je svima važno da će Delegacija EU raditi efikasnije i uticati na evropsku i euroatlantsku budućnost BiH.

Za Sjedinjene Američke Države nova Vlada Federacije BiH funkcionira i predstavnici Ambasade do sada su se sastali s jednim njenim ministrom, a najavljeni su razgovori i s drugima.

Objašnjavajući šta se događalo vezano za razgovore o formiranju nove Vlade FBiH, u koju nisu ušli predstavnici HDZBiH i HDZ 1990, Moore je rekao da je međunarodna zajednica bila shvatila da pet i po mjeseci nakon izbora nema nikakvog napretka ni na nivou Federacije ni na nivou države, te je ponudila mogućnost za razgovore o formiranju vlasti u Federaciji, što su prihvatile sve stranke.

Nakon uspješnih razgovora o zajedničkoj platformi, koja je bila kraća od Platforme koju su potpisali SDP-SDA-HSPBiH-NS Radom za boljitak, ali detaljnija od dokumenta dvaju HDZ-a, međunarodna zajednica je u drugim dijelu razgovora stavila na sto ponudu o nacrtu nove koalicije.

Ovaj prijedlog nije ispunjavao zahtjeve nijedne strane. Moore navodi da su reakcije SDA i SDP-a u početku bile negativne, ali da su ove stranke shvatile važnost napretka. Na kraju su predstavnici dvaju HDZ-a odbili kompromis i odlučili da budu u opoziciji.

Onda se očekivalo da će rješenje biti doneseno na Ustavnom sudu FBiH, ali je bivša predsjednica FBiH Borjana Krišto povukla svoj zahtjev i sada je "situacija prilično jasna", kazao je Moore.

Pitanje formiranja vlasti na državnom nivou je odgovornost domaćih lidera, "a mi smo spremni da pružimo pomoć ako je zatraže", istakao je Moore.

"Želimo širu i efikasniju koaliciju na državnom nivou, što znači više stranaka i predstavnike sva tri naroda", rekao je on, dodajući da je ohrabren što su stranke potpisnice Platforme kazale kako su vrata otvorena i za dva HDZ-a.

Komentirajući optužbe predstavnika međunarodne zajednice da zvaničnici RS-a podrivaju institucije BiH, Moore je kazao da je RS ključni dio BiH, da je njen status garantiran Daytonom i da je to pitanje riješeno.

"Ali kada vidimo bilo kakvu prijetnju Daytonu ili stabilnosti BiH, morali bismo reagirati na to", upozorio je Moore.