{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ne stavljati u promet povrće i jagode s poplavljenih parcela

F
24.5.2014. u 14:13
15
7
Ne stavljati u promet povrće i jagode s poplavljenih parcela
15
Ne stavljati u promet povrće i jagode s poplavljenih parcela
Foto: Klix.ba
Proizvođačima lisnatog povrća, krompira i mladog luka, kao i proizvođačima jagode, sugeriše s da proizvode s poplavljenih parcela ne stavljaju u promet.
Plodovite povrtne vrste (paprika, paradajz, krastavac), čiji plodovi su u početnoj fazi razvoja, mogu se ostaviti uz uvjet da se voda zadržala manje od 24 sata.

Vlasnicima poplavljenih plastenika predlaže se da otkriju plastičnu foliju da bi se zemljište isušilo i pripremilo za novi ciklus proizvodnje.

Danas je i stručni tim Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a, nakon obilaska terena, održao sastanak na kojem su doneseni zaključci o stanju biljnih usjeva na poplavljenim područjima.

Stručni tim Ministarstva pripremio je stručna uputstva za naknadnu i postrnu sjetvu ratarskih biljnih kultura i kasnu sadnju i sjetvu povrtnih kultura u poplavljenim područjima.

Uputstva će biti podijeljena proizvođačima u ugroženim područjima putem Savjetodavnih službi resornog ministarstva koje će pružiti stručnu podršku proizvođačima u saniranju postojećeg stanja i zasnivanju nove proizvodnje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: