BiH
1

Usorac: Morat ćemo ponovo presijati gotovo sve obradive površine u RS

Anadolija
Sarajevo
Sarajevo
Ukoliko želimo sačuvati i onako desetkovan stočni fond morat ćemo presijati gotovo sve obradive površine u Republici Srpskoj, upozorio je predsjednik Udruženja poljoprivrednika ovog bh. entiteta Vladimir Usorac.

Istakao je da je u poplavama  na području Semberije i Posavine stradao sav ovogodišnji urod pšenice, ali i zasijane površine pod kukuruzom i krmnim biljem.

"Nakon što se voda povuče, s oranica je neophodno ukloniti sve zasade, kako bi se spriječilo širenje zaraze, a potom pristupiti sjetvi ranosazrijevajućih sorti silažnog kukuruza", naveo je Usorac.

Pozvao je ministarstvo poljoprivrede RS da "koliko danas uplati poljoprivrednicima već odobrene podsticaje za ovu godinu u iznosu od pet miliona maraka, kako bi ratari mogli kupiti sjemenski kukuruz".

Istakao je da je u ovom trenutku, kako bi se sačuvala stoka koja je preživjela polavu, neophodno hitno dostavljanje "kabaste stočne hrane".

Dodao je da su farmeri u RS pretrpjeli ogromne gubitke, te da dodatan problem u revitalizaciji gazdinstava predstavlja i činjenica da većina njih, zbog ukidanja povlastica, nije osigurala svoja gazdinstva.