{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Savjeti za obradu zemljišta nakon poplava

S
26.5.2014. u 15:43
2
0
Savjeti za obradu zemljišta nakon poplava
2
Savjeti za obradu zemljišta nakon poplava
Na poljoprivrednim parcelama na kojima je ispirano zemljište usljed dužeg zadržavanja i povlačenja vode potrebno je izvršiti površinsku pripremu i obilnije đubrenje sa NPK đubrivom, a nakon toga zasnovati novu proizvodnju, piše poljoprivredni portal "Poljoprivrednik".
Ako je na poljoprivrednim zemljištu bujica odnijela plodni sloj, potrebno je izvršiti sanaciju uz pomoć stručnih službi.

Ukoliko je poplava na parcele nanijela kvalitetnu zemlju, treba sačekati da se zemljište ocijedi, nakon čega se može pripremiti površinski sjetveni sloj i bez đubrenja zasnovata nova proizvodnja.

Ako je bujica odnijela plodni sloj zemljišta različitog intenziteta po dubini profila i širini, povrtno bilje je od svih usjeva najosjetljivije i većina ga je poslije jednodnevnog plavljenja uništena. Ipak, ima usjeva koji su, ili koji će se, poslije kraćeg plavljenja, oporaviti.

Ukoliko se na poplavljenim parcelama nalazi lisnato povrće, neophodno je parcelu zaorati ili zatanjirati i na tim površinama zasnovati novu proizvodnju.

Paprike, paradajz, patlidžan, krastavac, lubenica i dinja mogu se sa poplavljenig parcela koristiti u ishrani. U ishrani se sa poplavljenih parcela mogu koristiti i krompir, mrkva i peršun.

Ukoliko je lisnato povrće bilo u poplavljenim staklenicima ili plastenicima, potrebno ga je uništiti i zasnovati novu proizvodnju. Sa poplavljenih parcela ne mogu se koristiti jagode.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: