{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ne smije se dozvoliti omalovažavanje Sarajeva"

F
15.3.2011. u 13:18
0
9
"Ne smije se dozvoliti omalovažavanje Sarajeva"
0
"Ne smije se dozvoliti omalovažavanje Sarajeva"
Foto: Reuters
Na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva vijećnici su danas razgovarali o hapšenju Jovana Divjaka, penzioniranog generala Armije RBiH, kao i o nedavnoj izjavi potpredsjednika Republike Srpske Emila Vlajkija o navodnoj islamizaciji Sarajeva.
Vijećnik Mirsad Šabaredžović, započeo je ovu raspravu u okviru tačke dnevnog reda Vijećnička pitanja i inicijative kada je zatražio da Gradsko vijeće pod hitno zaštiti dignitet Sarajeva kao multikulturalnog grada i da se konačno riješi pitanje hapšenja Sarajlija po evropskim zemljama.

Gradonačelnik Alija Behmen je kazao da ovo vijeće i Gradska uprava s njim na čelu može vršiti pritisak na više nivoe vlasti. Dodao je i da je lično od prvog dana učestvovao u iznalaženju načina za oslobođenje Jovana Divjaka.

S tim u vezi Tatjana Ljujić-Mijatović, zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća, kazala je da za hapšenje Divjaka nije kriva ni Austrija, ali ni Republika Srbija nego su krive državne institucije BiH i nadležni ministri.

"Sapunica Divjak će se nastaviti sve dok ovu problematiku ne vratimo u državne institucije", mišljenja je vijećnik Harun Imamović.

Gradimir Gojer, vijećnik u Gradskom vijeću, također se uključio u raspravu predlažući da ovo vijeće ne demantira izjavu Vlajkija, nego da javno prezentira šta sve Sarajevo čini da bi glavni grad BiH bio multikulturalan i da bi se otoplili zategnuti odnosi gradova u dva entiteta.

Vijećnici su se složili da se ne smije dozvoliti daljnje omalovažavanje Sarajeva.

Na početku sjednice vijećnici su minutom šutnje odali počast poginulim ljudima u Japanu, koji je pogodio nezapamćeni zemljotres.

Gradonačelnik Behmen ranije je uputio i telegram saučešća japanskom ambasadoru u BiH, a danas je još jednom ponovio da je ova zemlja putem svoje ambasade u BiH od završetka rata uložila oko 550 miliona eura za obnovu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: