BiH
3

Ne postoji politička volja za izmjene diskriminatornih odredbi Ustava SBK

FENA
Travnik
Travnik
Ustav Srednjobosanskog kantona (SBK) je diskriminatoran jer ne predviđa formiranje kluba ostalih u Skupštini SBK, koji bi činili zastupnici koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda, rečeno je danas u Travniku na tribini posvećenoj reformi kantonalnih ustava i uklanjanju diskriminacije.

Time je, kako je istaknuto, onemogućeno zastupnicima iz reda ostalih kandidiranje za predsjedavjućeg Skupštine ili njegove zamjenike.

Tribinu je, u saradnji sa Ambasadom Holandije u BiH, organizirala Koalicija organizacija civilnog društva "Jednakost" u kojoj ističu da uklanjanjem diskriminacije na etničkoj osnovi kantona u Federaciji BiH trebaju pokazati da su promjene moguće te time natjerati i državne zastupnike da učine isto kada je riječ o Ustavu BiH.

To bi, kako kažu, osim uklanjanja diskriminacije, otvorilo put BiH ka Evropskoj uniji.

Cilj tribine bio je prezentacija diskriminatornih odredbi Ustava SBK, sa ciljem pokretanja zajedničkih inicijativa na pripremi prijedloga i amandmana za njegovu izmjenu.

Organizatori su istaknuli da je potrebno, među ostalim, omogućiti jednaku zastupljenost naroda u kantonalnim ustavima te onemogućiti privilegije pripadnika pojedinih naroda u procesima odlučivanja u skupštinama.

Tokom rasprave, kojoj su prisustvovala samo dvojica zastupnika u Skupštini SBK, Nikola Simić (SDP BiH) i Emir Ganić (SDA), moglo se čuti kako trenutno ne postoji politička volja za spomenute izmjene kantonalnog Ustava, odnosno da će odluku o tome morati donijeti vodstva političkih stranaka.