OHR i Ambasada SAD-a
0

"Ne postoje paralele između RS i Kosova"

FENA
Zgrada OHR-a
Zgrada OHR-a
Ne može se povući paralela između Republike Srpske i Kosova, ističu u Uredu visokog predstavnika (OHR) i Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u BiH, a povodom izjava u vezi s tim nekih zvaničnika iz RS-a.

U OHR-u ističu kako takve paralele ne postoje, te da je teritorijalni integritet BiH neosporiv i zagarantovan Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"Dejtonski mirovni sporazum je pravni okvir kojim je uspostavljena RS kao entitet. RS mora poštivati Dejtonski sporazum u cijelosti", izjavila je Feni glasnogovornica OHR-a Ljiljana Radetić, komentirajući izjavu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića da bi UN potvrđivanjem nezavisnosti Kosova mogle da povuku "prvi potez na putu ka samostalnosti RS".

OHR naglašava kako komentari poput ovoga, ne bi trebali skretati pažnju sa fundamentalnih problema sa kojima se građani BiH danas suočavaju, poput nepodnošljivo velikog broja nezaposlenih u BiH - 512.349 osoba, te široko rasprostranjene korupcije.

Također, u Ambasadi SAD-a u BiH napominju da su SAD i druge članice međunarodne zajednice u potpunosti posvećene suverenitetu BiH. I Republika Srpska i Federacija BiH su fundamentalni elementi unutrašnje političke organizacije BiH, dodaju oni.

"Kao što je to dobro poznato, Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH ne pružaju niti jednom entitetu pravo na otcjepljenje od BiH. Postojanje svakog od entiteta je u potpunoj zavisnosti od postojanja BiH", rekli su Feni u Američkoj ambasadi u Sarajevu.