Charles English
0

"BiH će uspjeti samo kao funkcionalna država"

FENA
Charles English
Charles English
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Charles English naglasio je da njegova zemlja ostaje privržena Daytonskom mirovnom sporazumu i da Bosna i Hercegovina može uspjeti na putu ka Evropskoj uniji samo kao funkcionalna država u kojoj lideri moraju još puno raditi na uspostavljanju kulture dijaloga i kompromisa.

English je, tokom oproštajne posjete Banjoj Luci, razgovarao s predsjednikom RS-a Rajkom Kuzmanovićem, koji je, osvrćući se na odluku Međunarodnog suda pravde, da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova od Srbije nije protivno međunarodnom pravu, istaknuo da ovo savjetodavno mišljenje “može imati dalekosežne posljedice na očuvanje stabilnosti i teritorijalnog integriteta svih država u svijetu sa složenim etničkim sastavom stanovništva”.

“RS će ostati mirna i posvećena Daytonskom mirovnom sporazumu, ali i dalje privržena principu očuvanja teritorijalnog integriteta Srbije”, dodao je entitetski predsjednik.

Također, tokom sastanka istaknuta je neophodnost zatvaranja OHR-a u BiH, odnosno njegove tranzicije u ured specijalnog predstavnika Evropske unije.

“Entitetski predsjednik je podsjetio i na spremnost predstavnika RS-a da i dalje naporno rade na svim pitanjima koja su rješiva u smislu postizanja konsenzusa i dogovora u BiH, naročito kada je u pitanju njeno približavanje Evropskoj uniji, ali sve dok se ne umanjuju nadležnosti, ustavni kapacitet i teritorijalni integritet RS kao sastavnog djela BiH”, saopćeno je iz Kuzmanovićevog kabineta.