Charles English
0

"Suzdržite se od unilateralnih rješenja za državnu imovinu"

FENA
Charles English
Charles English
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Charles English upozorio je danas, tokom razgovora s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem, na potrebu suzdržavanja od bilo kakvih unilateralnih akcija, što se odnosi i na donošenje entitetskog zakona o državnoj imovini koja je pod zabranom raspolaganja.

Radojičić je prenio američkom ambasadoru već poznate stavove vlasti RS-a o načinu raspodjele državne imovine.

On se založio i za integralno rješenje vojne imovine, perspektivnih i neperspektivnih lokacija istovremeno, putem sporazuma dvaju entitetskih vlada i Vijeća ministara.

Na sastanku je obostrano izažena spremnost da se u traženju rješenja za preostali problem snabdjevanja Brčko Distrikta električnom energijom nastave razgovori u interesu svih zainteresiranih subjekata, a posebno građana Brčko Distrikta.

Po pitanju ustavnih reformi predsjednik entitetskog parlamenta istakao je dosadašnje opredjeljenje RS-a da na konstruktivan način riješi pitanje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, saopćeno je iz Radojičićevog kabineta.

Ambasaor English ponovio je opredjeljenost svoje zemlje za podršku evroatlantskim integracijama BiH.

Također, predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je, tokom razgovora s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Charlesom Englishom, opredjeljenost tog bh. entiteta da se ispoštuje odluka Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić i Finci protiv BiH".

Na sastanku je razgovarano i o ispunjavanju uvjeta za zatvaranje supervizije u Distriktu Brčko, problema rješavanja pitanja raspodjele imovine u BiH, te drugim pitanjima, navodi se u šturom saopćenju iz entitetske vlade.