Obilježavanje Dječije nedjelje
4

"Ne dozvolimo da djeca pate u tišini, dok nasilnici ostaju nekažnjeni"

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U sklopu šireg programa zaštite prava djeteta u BiH, Udruženje Vesta, u partnerstvu s Udruženjem "Zemlja djece" Tuzla i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, provodi projekt "Jačanje uloge organizacija civilnog društva u monitoringu državne Strategije za borbu protiv nasilja nad djecom u BiH" koji finansira Evropska unija u iznosu od 134,730.00 eura.

Realizacija projekta doprinosi jačanju uloge organizacija civilnog društva u promociji, monitoringu i identifikaciji problema u zaštiti ljudskih prava djece, te izvještavanju o postojećem stanju unutar ove oblasti.

Projektom se također jačaju mehanizmi saradnje između Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i organizacija civilnog društva. Ojačanih kapaciteta, organizacije civilnog društva će sudjelovati u monitoringu pomenute Strategije, te pripremi Izvještaja u sjeni, koji će uz Izvještaj nadležnog državnog ministarstva, biti zvanično dostavljen UN Komitetu za prava djeteta.

Povodom obilježavanja Dječije nedjelje, Udruženje Vesta i Vesta Radio će od 1. do 5. oktobra upriličiti seriju informativno-edukativnih emisija o položaju i pravima djeteta u našoj zajednici i BiH uopće, sa specifičnim fokusom borbe protiv svih oblika nasilja nad djecom.

Učešće u programu će uzeti niz relevantnih i nadležnih državnih institucija i servisa, kao i etabliranih nevladinih organizacija koji se bave pitanjima praćenja, promocije, zaštite i unapređenja prava djeteta.

Dječija nedjelja je prilika da se, mnogo glasnije nego inače, ukaže na obavezu poštivanja Konvencije UN-a o pravima djeteta u svim segmentima života društva i zajednice.

Prema zvaničnim podacima Mnistarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, do kraja 2010. u BiH je evidentirano oko 6.000 slučajeva nasilja nad djecom!

U isto vrijeme, procjenjuje se da puno veći broj djece svakodnevno pati u tišini. Nasilje nad djecom je rasprostranjenije nego što mislimo! Najčešće je skriveno iza zatvorenih vrata i vrše ga oni kojima bi djeca trebala moći vjerovati - roditelji, članovi porodice, nastavnici, vršnjaci. Posljedice nasilja nad djecom za pojednica, ali i samu zajednicu i društvo su nesagledive.

Ne dozvolimo da djeca pate u tišini, dok nasilnici ostaju nekažnjeni, a sistem indiferentan prema tom važnom problemu, apelira Vesta.

Udruženje Vesta u apelu i saopćenju podsjeća na važnost i urgentnost usvajanja državne Strategije za borbu protiv nasilja nad djecom u BiH 2011-2015, koja bi se, sa dvije godine kašnjenja, uskoro trebala naći na dnevnom redu Vijeća ministara BiH.