Goran Milić u Sarajevu
0

"Ne bi valjalo da BiH izgubi svoju specifičnost"

FENA
(Foto: Fotoservis)
Jedan od najistaknutijih novinara i publicista u regionu, pa i šire, Goran Milić, održao je u utorak na Univerzitetu u Sarajevu tribinu "Globalizacija i novi svijet - dobitnici i gubitnici".

Kao novinar koji je obišao gotovo čitav svijet, Milić je zasigurno najpozvaniji da govori o stereotipima kada je u pitanju globalizacija, ali i da ih u potpunosti razbije. U kreiranju ovakvog jednog predavanja, Milić je bio posebno inspiriran onim što se govori u Briselu o Irskoj, Portugalu, Španiji i Grčkoj. Naime, ove zemlje zovu zajedničkim imenom "pigs" (svinje).

"Govorimo o Portugalu koji je otkrio pola svijeta, Grčkoj-kolijevci demokracije, Španiji koja ima Velaskeza, Goju i Irskoj koja ima, između ostalog i U2, nazivaju "pigs". Očito, nekima globalizacija odgovara, a nekima ne", rekao je Milić.

Govoreći o stereotipima, pojasnio je neke poput onog koji nameće mišljenje da što je zemlja veća da je i uspješnija ili onog koji kraljevine smatra arhaičnim oblikom uređenja zemlje.

"To jednostavno nije tačno. Statistike kažu što si manji to si uspješniji, a primjer za to su male evropske države s po 40.000 USD po stanovniku godišnje. Isto tako, ovih 11 preostalih kraljevina u Evropi, da nema Španije, sve bi imale više od 40.000 USD po stanovniku. Ovako imaju po 30.000 USD. Nabrojite mi 11 republika u Evropi koje imaju takvo što. Teško ćete ih nabrojati", naveo je Milić.

Kada je u pitanju BiH, Milić smatra da je ona, s oko pet-šest hiljada USD po stanovniku, "na vrlo niskom startu". Za ovakvu poziciju BiH, Milić odgovornim smatra protekli rat, ustroj države, kao i činjenicu da još nije kandidat za EU.

"Ali, hajde da to pogledamo iz drugog ugla. Poznajete li neku drugu zemlju u kojoj se, s tako niskim prihodom po stanovniku, živi bolje, po kvaliteti života nego u BiH? Mi uzimamo kao zagarantirano pravo na krov nad glavom, na struju, na vodu, na prijevoz, na obrazovanje, na zdravstvenu zaštitu, itd. U razvijenim zemljama mnogi to ne misle. Samo 46 posto Nijemaca ima svoj stan, a za nas je to katastrofa", objasnio je Milić.

Na ličnom primjeru objasnio je "kako se čovjek može odreći stereotipa" pa je ispričao da je tokom 40 godina karijere, svega tri godine bio vlasnik stana. Sve ostale godine proveo je kao podstanar.

"Kada si vlasnik stana to je dobro, imaš sigurnost. Ali, s druge strane, ti si talac svoje nekretnine i nećeš se pomaknuti 100 kilometara odatle za možda boljom poslovnom prilikom. Sjedit ćeš u svom stanu i izgubiti milion prilika", rekao je.

"Niski start" je, dodao je, nekada i dobar. Naveo je primjer Kine koja je krenula sa 100 USD po stanovniku i izrasla u velesilu.

"Trend je važan, trend je onaj koji čini ljude sretnim. Neko ima, recimo, 20 miliona maraka i zbog pada cijena akcija, padne na pet miliona. On je očajan čovjek, nesretan. S druge strane, onaj koji nije imao ništa i došao do 20.000 maraka, taj je beskrajno sretan jer je bitan trend", naveo je.

Bitno je, rekao je Milić, postaviti cilj u životu.

"Nama nameću da je cilj rast društvenog proizvoda, zaposlenost, edukacija,...Vidite, sve je to Irska imala i više od toga: nije imala veliku administraciju, obrazovanje je bilo na veoma visokom nivou, svi Irci govore engleski, a nije mi poznato da li je uopće imala korupcije. I, danas, BiH je dužna pet milijardi eura na približno isti broj stanovnika kao Irska, a Irskoj za samo jednu godinu treba 100 milijardi da se iščupa iz belaja", rekao je Milić.

Ne bi valjalo, potcrtao je, da BiH "usput" izgubi ono što je čini specifičnom: srdačnost, sposobnost povezivanja s ostalim ljudima u vrlo kratkom roku, neimanje straha od intimizacije s ljudima.

Tribini su prisustvovali studenti i profesori Univerziteta u Sarajevu kao i predstavnici medijskih kuća iz Sarajeva i BiH.