Zbog potreba liječenja
0

Nazire li se legalizacija marihuane u BiH: "Pacijenti očekuju da ih liječe doktori umjesto dilera"

L. S.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Konferencija “Legalizacija kanabisa u medicinske svrhe – kako ubrzati proces?”, po prvi put na ovu temu okupila je u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine predstavnike brojnih institucija u BiH.

Prisustvovali su predstavnici Vijeća ministara, parlamenata na različitim nivoima vlasti, ministarstava zdravlja, kliničkih centara u BiH, SIPA i Tužilaštva BiH, policije RS, FBiH i Brčkog, Agencije za lijekove i medicinska sredstava i drugih državnih agencija, zavoda, predstavnici akademske zajednice, farmaceuti, udruženja i inspekcija.

Tako se pokreće priča o kojoj se do sada tek ponešto moglo čuti iako se godinama govorilo o potrebi za uvođenjem marihuane u liječenje pogotovo u slučajevima oboljenja od malignih i autoimunih bolesti.

Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i najsnažniji zagovarač ove inicijative u toj instituciji, istaknuo je da svi bolesni ljudi koji koriste ulje kanabisa očekuju da im se omogući njegovo korištenje na legalan način.

"Očekuju da ih liječe doktori umjesto dilera i da ulje kanabisa kupuju u apotekama umjesto u mračnim parkovima. Ako nekome dosad nije jasno, mi govorimo, a važno je da to naglasim, o velikom broju ljudi, koji trpe velike bolove, koji boluju od autoimunih bolesti, malignih oboljenja, neuroloških poremećaja… govorimo o ljudima čiji je kvalitet života bitno narušen. Tu smo svi zbog ovih ljudi", rekao je Magazinović.

Nataša Grubiša, direktorica Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, izjavila je da u cilju zaštite zdravlja svojih pacijenata inicijativom žele imati jasne, kvalitetne i kontrolisane lijekove.

"U ovom trenutku ne znamo kakve su smole koje naši pacijenti dobijaju, ne znamo kako su dozirane, na koji način ih dobijaju, a svjesni smo toga da ih i sami naši ljekari kupuju, jer kada dođemo u situaciju ne biramo sredstva. U ovom momentu smo svi akteri, da ne kažem nekih djela, da ih ne imenujem, ali svjesni smo da moramo da uđemo ne samo zbog Konvencije koje nam UN nalaže, nego što želimo da naši građani dobiju sigurne, efikasne i kvalitetne lijekove", navela je ona.

Nediljko Rimac, ministar zdravlja Federacije BiH, izjavio je da je današnja tema izuzetno bitna za BiH te je dodao da je federalno Ministarstvo zdravlja podržalo ovu inicijativu u cilju traženja kvalitetnih zakonskih rješenja.

"Ja, kao liječnik, do stupanja na čelo ministarstva, sam se bavio onkološkom kirurgijom, znam koliko je bilo zloupotreba kanabisa u suzbijanju jakih bolova", ukazaoje Rimac, dodavši da je cilj današnjeg događaja omogućiti pacijentima da dobiju potreban preparat na zakonit način.