Novinari iz BiH u bazi u Monsu
0

NATO pohvalio napredak BiH na vojnom planu

Anadolija
Vojna baza u Monsu (Foto: Anadolija)
Vojna baza u Monsu (Foto: Anadolija)
Procenat realizovanih u odnosu na planirane zajedničke aktivnosti Bosne i Herceovine i NATO-a u kontinuiranom je porastu od 2007. godine, od kada BiH učestvuje u aktivnostima Alijanse, poručeno je na današnjem brifingu za novinare u Združenoj komandi savezničkih snaga za Evropu (SHAPE)u Monsu.

Predstavnici medija iz BiH, posjetili su danas, u organizaciji NATO štaba u Sarajevu, Združenu komandu savezničkih snaga za Evropu, smještenu u belgijskom gradu Monsu, javio je reporter agencije Anadolija. Vojni zvaničnici NATO-a održali su prezentacije u vezi sa trenutnim aktivnostima Alijanse, te odnosima BiH i NATO-a.

BiH je u 2007. godini ispunila 54 posto od planiranih zajedničkih aktivnosti sa NATO-om, u 2008. 61 posto, 2009. 65, 2010. 71posto i 2011. godini 79 posto, istaknuto je na prezentaciji u Monsu.

Ukazano je na dobre odnose NATO-a sa 22 članice Partnerstva za mir, a BiH se nalazi u fazi intenziviranog dijaloga, koji će, nakon ispunjenja uslova o prijenosu vojne imovine na Ministarstvo odbrane, otvoriti put ka aktiviranju Akcionog plana za članstvo u NATO-u.

Stručnjaci za vojna pitanja pri NATO-u, kao primjer dobre sradnje sa BiH istakli su aktivnosti u smjeru obuke za mirovne misije i pohvalili rad Centra za obuku za mirovne misije, koji je jedan od najuspješnijih centara tog tipa među njih 23 u svijetu.

Vojni zvaničnici NATO-a podsjetili su da u misiji ISAF u Afganistanu, najopsežnijoj misiji Alijanse u svijetu, među 105 hiljada vojnika iz zemalja članica i partnerskih zemalja borave i 54 pripadnika OSBiH.

Stručnjaci za vojna pitanja pri NATO-u, upoznali su predstavnike medija sa trenutnim aktivnostima Alijanse u vezi sa šest operacija u toku, te sa kadrovskom i komandnom strukturom, kada je u pitanju Sjevernoatlanski savez. Pojašnjena je struktura i način funkcionisanja NATO-a, a kao glavni uzročnik konflikata diljem planete okarakterisan je nedostatak komunikacije.

NATO ne posjeduje nikakve materijalne ni ljudske resurse i efektive, a termin "NATO vojnik" ne postoji, budući da se zemlje članice Alijanse samo djelimično odriču suvereniteta na vojnom planu, a vojni kadrovi i materijalni resursi su pod kontrolom matičnih zemalja, pojasnili su zvaničnici.

Ekonomski efekat postojanja vojne baze u Monsu, koja je u taj belgijski grad iz Pariza preseljena 1964. godine, ogleda se u nešto više od hiljadu i pol radnih mjesta za lokalno stanovništvo, a NATO na mjesečnom nivou u tom mjestu u prosjeku potroši oko šest miliona eura. U okviru kompleksa Združene komande savezničkih snaga za Evropu, nalaze se turističke agencije, frizerski saloni, škole i prodavnice.