|

Mališani s policijom idu u kino

Mališani s policijom idu u kino
5
Klix.ba
18.12.2012. u 13:49
0
komentara
5

dijeljenja
1/5
2/5
3/5
4/5
5/5
NATO Štab Sarajevo podržava projekat ”Sa policijom u kino”, koji su organizirali MUP KS i kompanija Tropik d.o.o. Projekat je počeo prošli mjesec. Prednost ovog projekta je u tome što će približno 36.000 učenika osnovnih škola čuti direktno od policijskih službenika o radu policije, kako se ponašati u saobraćaju, o nenasilnom ponašanju, te okolini bez droge, a nakon toga će pogledati projekciju 3D filma.
NATO Štab Sarajevo vjeruje da je ovaj projekat ključan za pružanje informacija o sigurnosti, društvu i kulturi, djeci koja inače ne bi imala priliku da čuju ove informacije. Ovaj projekat kombinira vrijednosti filmske umjetnosti, rada policije, medija, obrazovanja i NATO agencija u svrhu obezbjeđivanja mnoštva informacija za nastavak obrazovanja budućih generacija. Aktivnosti ovakve vrste su srž onoga što NATO jeste i ponosni smo što smo sponzori ovog projekta.

Osnovna svrha NATO-a ostaje očuvanje slobode i sigurnosti svojih članica koristeći politička i vojna sredstva. Trenutno NATO ima 28 članica iz Evrope i Sjeverne Amerike, koje se konsultuju i sarađuju na polju sigurnosti i odbrane. Iako je došlo do mnogih promjena od osnivanja Saveza, NATO i dalje ostaje osnovni izvor stabilnosti u nepredvidivom geopolitičkom okruženju.

Članice NATO saveza se danas suočavaju sa širim spektrom sigurnosnih izazova nego prije. Opasnosti kao što su proliferacija oružja za masovno uništenje, tehnologije balističkih projektila, cyber napadi i terorizam ne poznaju granice. Kao odgovor na te prijetnje, NATO razvija sredstva da reaguje brzo na najzahtjevnije i najkompleksnije krizne situacije. NATO modernizira svoju odbranu i sposobnosti odvraćanja, promovirajući sveobuhvatni pristup upravljanju krizama koji uključuje političke, civilne i vojne instrumente.

NATO također promovira kooperativni pristup sigurnosti kroz intenzivniju interakciju sa velikim brojem partnera, država i međunarodnih organizacija. I dok se priroda prijetnji prema članicama NATO saveza mijenja, kao i način na koji NATO na njih reaguje, osnovne postavke solidarnosti, dijaloga i saradnje ostaju trajne i konstantne.

NATO Štab Sarajevo ima važnu i posebnu ulogu, i to je dobar primjer sveobuhvatnog NATO pristupa na djelu. Primarna misija NATO Štaba Sarajevo jeste savjetovanje državnih vlasti BiH o reformi odbrane, uključujući koordinaciju aktivnosti vezanih za Partnerstvo za mir (PfP) u cilju doprinosa daljnjim euroatlantskim integracijama. NATO Štab Sarajevo pomaže BiH u implementaciji planova reforme odbrambenog i sigurnosnog sektora, kao i implementaciji IPP-a, PARP-a i drugih PfP inicijativa i drugih obaveza nastalih iz angažmana sa NATO savezom.

Partnerstvo i saradnja sa našim bh. partnerima je osnova za uspjeh naše misije, a pored toga predstavlja srž našeg angažmana u BiH. Tokom ovog projekta saznaćete više o angažmanu NATO Štaba Sarajevo u konkretnim aktivnostima, ali osim pomoći u PfP programima, najveći napor je uložen u aktivnosti vezane za nepokretnu vojnu imovinu da bi se pomoglo BiH da ispuni uslov koji je NATO postavio za aktiviranje MAP-a, ali i u drugim oblastima, kao što su uništavanje naoružanja, municije i eksploziva. Osim toga, NATO Štab Sarajevo pruža pomoć i u implementaciji PfP SOFA-e, u izradi pravnih regulativa kao podrške bh. odbrabenim zakonima, u razvoju koncepta pukova, odbrambenom budžetiranju i planiranju, u koordinaciji između bh. ministarstava i institucija i NATO-a, i mnogim drugim oblastima. Jasno je da BiH ima vodeću ulogu u ovim procesima, ali mi možemo pružiti podršku i ekspertizu kako bi osigurali da ćete vi ispuniti svoje obaveze i aktivnosti u okviru programa PfP, ali i šire što će vam pomoći na vašem putu ka euroatlantskim integracijama.

NATO programi su provjereni mehanizmi koji dovode do kredibilnih kandidata za članstvo, što su potvrdila prethodna proširenja, kao i nedavno članstvo Hrvatske i Albanije. A Saveznici su predani da vrata Saveza ostanu otvorena za partnere sa Zapadnog Balkana koji žele stupiti u članstvo, dijeliti iste vrijednosti i koji su voljni preuzeti odgovornost i obaveze članstva. Euroatlantske integracije su najbolji način da se osigura dugotrajna i samoodrživa sigurnost i stabilnost ovog regiona. Ipak, BiH treba nastaviti na ostvarivanju dugoročnih demokratskih i odbrambenih reformi, ne samo jer će time unaprijediti svoje težnje za članstvom u NATO-u i Evropskoj uniji, nego i zato što su te reforme od izuzetne važnosti za zemlju koja želi postati potpuno funkcionalna moderna država. NATO saveznici ostaju predani pružanju podrške BiH u provođenju šireg programa reformi, a posebno u oblasti odbrane. NATO Štab Sarajevo će uraditi sve što može da osigura da pružamo pomoć koju možemo kako bismo podržali ova nastojanja.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.