Vojna imovina
17

NATO: Nastavit ćemo podržavati integraciju BiH bez obzira na stavove RS-a o vojnoj neutralnosti

Piše: Er. M.
Iz NATO-a u Sarajevu su, u povodu knjiženja vojne imovine, za Klix.ba kazali kako su spremni pružiti pomoć vlastima BiH u svim područjima u kojima im je ta pomoć potrebna.

"Blisko sarađujemo s brojnim institucijama vezano za knjiženje imovine. Što se tiče procesa knjiženja, naši bh. partneri znaju šta je potrebno, a mi im pomažemo da to ostvare. Naravno, svjesni smo izazova koje ovo operativno okruženje nosi i spremni smo pomoći vlastima BiH kad god zatraže našu pomoć u rješavanju pitanja s kojima se suočavaju", rekli su nam iz NATO-a.

Na pitanje o tome kako komentarišu stavove političara iz RS-a da BiH treba biti vojno neutralna zemlja, iz NATO-a su odgovorili da su upoznati o različitim stavovima u BiH vezano za ova pitanja.

"NATO će nastaviti sarađivati s institucijama BiH u konekstu podrške punoj euroatlantskoj integraciji kao dugoročnom vanjskopolitičkom cilju BiH", zaključuju iz NATO-a.

Podsjećamo, knjiženje vojne imovine na državne institucije po odluci Ustavnog suda BiH aktualiziralo je priču o kursu naše zemlje na putu kao NATO-u, što je pokazalo visok stepen unutrašnje neusklađenosti kada je riječ o euroatlantskim integracijama.

Lideri SNSD-a, DNS-a i SP-a, odnosno vladajuće koalicije u RS-u, istakli su potrebu da se na sjednici Narodne skupštine RS-a pokrene pitanje suspenzije ranije donesene deklaracije koja se odnosi na euroatlantski put BiH te da se donesu zaključci koji se odnose na utvrđivanje statusa vojne neutralnosti po uzoru na Srbiju.