{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nataša Kandić za Klix.ba: Nadam se da suđenje osumnjičenima za genocid neće biti ispolitizirano

18.3.2015. u 13:04
47
22
Nataša Kandić za Klix.ba: Nadam se da suđenje osumnjičenima za genocid neće biti ispolitizirano
47
Nataša Kandić za Klix.ba: Nadam se da suđenje osumnjičenima za genocid neće biti ispolitizirano
Nataša Kandić (Foto: Klix.ba)
Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo, za Klix.ba kaže kako su jutrošnja hapšenja važna s aspekta potpunog razotkrivanja svega onoga što se desilo tokom genocida u Srebrenici.
"Svako suđenje, svako hapšenje ili podizanje optužnice protiv osoba koje su učestvovale u genocidu u Srebrenici je dragocjeno“, kaže Nataša Kandić za Klix.ba. Ona podsjeća da su jutros uhapšene osobe bivši pripadnici specijalnih jedinica Vojske Republike Srpske koji su nakon izvršenja genocida pribježište našli u Srbiji, gdje su nesmetano živjeli u proteklih 20 godina pri čemu je prvoosumnjičeni bio uspješan privrednik i ugledan građanin.

"Srbija je davanjem državljanstva građanima BiH koji su učestvovali u zločinima pomogla u prikrivanju tragova, posebno zato što im u Srbiji godinama nije prijetila nikakva opasnost od hapšenja“, kaže Nataša Kandić.

Napominje da su, prema svemu sudeći, jutrošnja hapšenja rezultat uspješne saradnje tužilaštava BiH i Srbije.

Što se tiče mogućih efekata ovih hapšenja upozorava na slučaj hapšenja i suđenja pripadnicima Crvenih beretki za ubistvo šest Bošnjaka u blizini Trnova.

"To suđenje je unijelo veliku konfuziju, a potom i podršku žrtvama. Tada se prvi put desilo da je javnost bila na strani žrtava, a ne na strani optuženih. Ipak, presuda je bila suprotna činjenicama i njom se vodilo računa kako se ne bi pokazala umiješanost države Srbije i njenih struktura u genocid u Srebrenici, jer je tada bila aktuelna tužba BiH protiv Srbije za genocid. U tom slučaju tužilaštvo se nije 'proslavilo' tom optužnicom niti je sudsko vijeće dobilo javnu podršku. Nadam se da se u ovom novom slučaju neće voditi računa o tim političkim implikacijama“, objašnjava Kandić uz napomenu da tek treba sačekati koja će biti pravna kvalifikacija, kako će biti postavljena optužnica i kako će se odvijati samo suđenje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: