{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kandić: Presuda Žalbenog vijeća Haškog tribunala objašnjava postupak izvršenja genocida

F
FENA
30.1.2015. u 15:05
16
Kandić: Presuda Žalbenog vijeća Haškog tribunala objašnjava postupak izvršenja genocida
16
Kandić: Presuda Žalbenog vijeća Haškog tribunala  objašnjava postupak izvršenja genocida
Nataša Kandić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Žalbeno vijeće Haškog tribunala danas je potvrdilo prvostepene presude petorici oficira Vojske Republike Srpske optuženih za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici u ljeto 1995. godine i potvrdilo kazne Vujadinu Popoviću, Ljubiši Beari, Draganu Nikoliću i Vinku Pandureviću.
"Iako je dugo trajalo donošenje presude, ne može se staviti
nijedna primjedba na tu presudu. Ona prilično objašnjava čitav postupak kako je izvršen genocid", kazala je Nataša Kandić, koordinatorica REKOM-a iz Beograda Feni.

Naglasila je da je to najdokumentovaniji slučaj genocida koji se dogodio, a koji je ovako perfektno činjenično i obrazložen.

Kandić smatra da je Žalbeno vijeće Haškog tribunala dobro uradilo što je prvooptužene Bearu i Popovića oslobodilo odgovornosti za ubistvo šestorice mladića u Trnovu.

"To su počinili pripadnici Škorpiona koje je formirala Državna bezbjednost Srbije i bez obzira na to kako se to tumačilo, oni pripadaju oružanim formacijama policiji Republike Srbije i taj zločin ne treba pripisivati drugima iz BiH nego je to djelo policije Srbije", istakla je Kandić.

Mišljenja je da porodice žrtava genocida i javnost u ovom trenutku treba da budu zadovoljni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: