{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas konačna presuda oficirima Vojske RS-a za genocid u Srebrenici

F
30.1.2015. u 08:36
9
62
Danas konačna presuda oficirima Vojske RS-a za genocid u Srebrenici
9
Danas konačna presuda oficirima Vojske RS-a za genocid u Srebrenici
Žalbeno vijeće Haškog tribunala danas će izreći konačnu presudu oficirima Vojske Republike Srpske optuženim za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici u ljeto 1995. Izricanje presude počinje u 10 sati.
Prvostepenom presudom, izrečenom 2010., Tribunal je potpukovnike Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu nepravosnažno osudio na doživotni zatvor, proglasivši ih krivim za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Bošnjaka pošto je Vojska Republike Srpske, 11. jula 1995., zauzela tu enklavu u istočnoj Bosni koja je bila proglašena zonom pod zaštitom UN.

Popović (56) je u to vrijeme bio načelnik za sigurnost Drinskog korpusa VRS, a Beara (75) je istu dužnost obavljao u Glavnom štabu te vojske. Istom prvostepenom presudom, na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebenici bio je osuđen Drago Nikolić, sigurnosni oficir Zvorničke brigade VRS.

Komandantu Zvorničke brigade VRS Vinku Pandureviću (55) tada je izrečena zatvorska kazna od 13 godina zbog pomaganja i podržavanja ubistva, progona i prisilnog premještanja stanovništva.

General Radivoje Miletić (67), koji je bio pomoćnik komandanta VRS Ratka Mladića, proglašen je krivim za ubistva, progon i prisilno premještanje iz Srebrenice i Žepe u julu 1995. i osuđen na 19 godina zatvora.

Tadašnjem komandantu specijalne policijske jedinice Ljubomiru Borovčaninu (54), Tribunal je izrekao kaznu od 17 godina zbog pomaganja i podržavanja ubistava, istrebljenja i progona. Borovčanin je tu presudu prihvatio i nije uložio žalbu i trenutno izdržava kaznu u Danskoj. Milanu Gveru (73), pomoćniku generala Mladića, bila je izrečena kazna od pet godina zatvora zbog progona Muslimana iz Srebrenice i Žepe. General Gvero umro je na privremenoj slobodi u Srbiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: