Sud BiH
0

Nastavljeno suđenje za zločine u Trusini

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), svjedok Tužilaštva BiH je rekao da optuženog Nihada Bojadžića nije vidio među “Zukinim vojnicima” dan uoči napada na Trusinu (općina Konjic), koji se desio 16. aprila 1993. godine.

Bivši pripadnik Trećeg bataljona 45. brigade ABiH Muamer Huseinbegović ispričao je da je 15. aprila 1993. bio sa svojim vojnicima u komandi te brigade, u školi u selu Parsovići u blizini Trusine, kada su u džipovima i kamionu stigli “Zukini vojnici”.

“Vidio sam vojnike, te pitao ko su, i tako sam saznao da su Zukini vojnici. U Parsovićima nisam vidio Bojadžića”, rekao je svjedok, istaknuvši da je te vojnike samo tada vidio.

Huseinbegović je dodao da je u to vrijeme poznavao optuženog Bojadžića te da su poslije rata bili kolege radeći u vojsci.

Govoreći o Trusini svjedok je rekao da samo zna da su tu bili oružani sukobi između ABiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te da je čuo da je poginuo “komandir, vjerovatno Zukinih vojnika”.

Huseinbegović je kazao da je u vrijeme napada na Trusinu sa svojim vojnicima učestvovao u oslobađanju puta Parsovići - Buturović Polje i nakon što su izvršili borbeni zadatak, vratili su se u komandu u Parsoviće, koju su ubrzo napustili.

Za ubistva 18 civila i četiri pripadnika HVO-a počinjena u selu Trusina 16. aprila 1993., Tužilaštvo BiH tereti, uz Bojadžića, i Mensura Memića, Dževada Salčina, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića i Zulfikara Ališpagu Zuku.

Prema optužnici, Memić, Salčin i Hodžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande ABiH, i Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brigade “Neretvica” ABiH, učestvovali su u napadu na Trusinu i ubistvima civila i ratnih zarobljenika.

Napadom je, navedeno je u optužnici, rukovodio Bojadžić, tadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar”, dok je Ališpagi na teret stavljeno to što, kao komandant odreda, nije kaznio podređene vojnike koji su počinili ubistva, prenosi BIRN - Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. februar.