Sud BiH
0

Nastavljeno suđenje za zločine u Srebrenici

FENA
U nastavku suđenja za zločine u Srebrenici, svjedok odbrane je prepoznao optuženog Zorana Ilića na fotografijama koje su nastale 13. jula 1995. na svjedokovom ispraćaju u vojsku.

Svjedočeći u korist drugooptuženog Ilića, Žarko Matić je rekao da je fotografija na kojoj se nalazi optuženi nastala u njegovoj kući u julu 1995. godine.

"Na fotografiji je jedan čovjek koji je bio u pratnji Zorana Ilića. Tog čovjeka sam upoznao dan ranije, 12. jula, na ispraćaju Zoranovog brata Miroslava", kazao je svjedok Matić komentarišući drugu fotografiju koju mu je pokazala odbrana.

Tužilaštvo BiH tereti Ilića i Dragana Neškovića da su 12. i 13. jula 1995. u naselju Budak blizu Potočara učestvovali u pretresu bošnjačkih kuća radi pronalaska i sprovođenja stanovništva u bazu UN-a u Potočarima.

Optuženi su i da su 13. i 14. jula 1995. godine učestvovali u zarobljavanju muškaraca Bošnjaka, koji su u grupama odvođeni u Zemljoradničku zadrugu u Kravici (općina Bratunac), gdje su pogubljeni.

Prema optužnici, Nešković i Ilić bili su pripadnici Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

Matić je kazao kako je 14. jula 1995., zajedno sa bratom optuženog Ilića, sa autobuske stanice u Bratuncu, krenuo na služenje vojnog roka.

"Mene je pratila rodbina, a znam da je Miroslava pratio Zoran, te njegovi otac i majka. Tu je bio i gospodin u uniformi koji je bio na mom ispraćaju sa Zoranom", rekao je Matić.

Na ovom suđenju, vještak sudske medicine Ljubiša Simić iznio je nalaz i mišljenje sačinjeno na zahtjev odbrane Ilića.

On je kazao da je njegov zadatak bio da sačini izvještaj analize materijala iz masovnih grobnica Glogova, Ravnice i Zeleni Jadar.

Simić je rekao kako se njegov izvještaj ne podudara sa izvještajem vještaka Tužilaštva BiH Vede Tuce jer je, kako je kazao, za samo šest tijela dokazano da imaju dijelove u dvije grobnice, dok vještak Tuco tvrdi drugačije.

"Po izvještaju vještaka Tuce, sva tijela iz Glogove se poklapaju sa ostacima iz sekundarnih grobnica, a dokazano je samo za šest tijela", kazao je vještak Simić.

On je, odgovarajući na pitanja Tužilaštva BiH, rekao da se ne nalazi na spisku vještaka ovlaštenih da vještače u sudovima u BiH, te da nije specijalizirao sudsku medicinu, prenosi BIRN - Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. maja.