BiH
0

Završen dokazni postupak u slučaju "Nešković i Ilić"

FENA
Saslušanjem posljednjeg svjedoka odbrane i prezentacijom dokaza Suda BiH završen je dokazni postupak na suđenju Draganu Neškoviću i Zoranu Iliću, optuženima za zločin protiv čovječnosti počinjen u Srebrenici 1995. godine, prenosi Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

U korist odbrane Zorana Ilića svjedočio je Krsto Rankić, nekadašnji komandir čete u Bratunačkoj brigadi Vojske Republike Srpske (VRS), koji je izjavio da je u julu 1995. ocu optuženog dopustio da ne dolazi na stražu kako bi pripremio sinu ispraćaj u vojsku.

“U mojoj četi je bio Jovica Ilić. Držali smo linije istočno od Srebrenice. Puštanja je uvijek bilo, bilo redovnog bilo vanrednog. Ja sam puštao kad čovjeku treba ako je u pitanju bolest u porodici, neka slava, krštenje, ispraćaj u armiju”, kazao je Rankić.

Naveo je da, iako je bio upoznat o naredbi Glavnog štaba VRS-a od 18. juna 1995. kojom se zabranjuje odsustvo iz jedinice, osim radi liječenja, da je u julu kada je bila akcija na Srebrenicu i kada je bila povećana borbena gotovost, pustio Ilićevog oca i još nekoliko pripadnika iz čete zbog ispraćaja.

“Ja sam ih pustio oko Petrovdana, koji je 12. jula, kad sam osjetio da nema nikakvih borbenih akcija, da su civili i vojska krenuli prema Tuzli. Bili su neokupani, bio je Petrovdan, a 14. jula su mladi vojnici išli u vojsku. Možda sam pustio i 20 ljudi. Pustio sam Jovicu Ilića i još njegovih rođaka. Da ih nisam pustio, oni bi pobjegli”, kazao je Rankić.

Odgovarajući na unakrsna pitanja optužbe, rekao je da je Ilićev otac odsustvovao tri do četiri dana.

Neškoviću i Iliću, bivšim pripadnicima Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj policiji Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS), na teret je stavljeno učešće u zarobljavanju Bošnjaka koje su odvodili u Zemljoradničku zadrugu u Kravici kod Bratunca, gdje ih je oko hiljadu ubijeno.

Kako se navodi, Ilić je pucao iz automatskog oružja u strijeljane muškarce, dok su dvojica pripadnika Centra, po Neškovićevom naređenju, ubila dva zarobljenika.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. august, kada će Tužilaštvo iznijeti završnu riječ.