{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završen dokazni postupak u slučaju "Nešković i Ilić"

F
20.7.2012. u 14:59
0
0
Završen dokazni postupak u slučaju "Nešković i Ilić"
0
Završen dokazni postupak u slučaju "Nešković i Ilić"
Saslušanjem posljednjeg svjedoka odbrane i prezentacijom dokaza Suda BiH završen je dokazni postupak na suđenju Draganu Neškoviću i Zoranu Iliću, optuženima za zločin protiv čovječnosti počinjen u Srebrenici 1995. godine, prenosi Balkanska istraživačka mreža (BIRN).
U korist odbrane Zorana Ilića svjedočio je Krsto Rankić, nekadašnji komandir čete u Bratunačkoj brigadi Vojske Republike Srpske (VRS), koji je izjavio da je u julu 1995. ocu optuženog dopustio da ne dolazi na stražu kako bi pripremio sinu ispraćaj u vojsku.

“U mojoj četi je bio Jovica Ilić. Držali smo linije istočno od Srebrenice. Puštanja je uvijek bilo, bilo redovnog bilo vanrednog. Ja sam puštao kad čovjeku treba ako je u pitanju bolest u porodici, neka slava, krštenje, ispraćaj u armiju”, kazao je Rankić.

Naveo je da, iako je bio upoznat o naredbi Glavnog štaba VRS-a od 18. juna 1995. kojom se zabranjuje odsustvo iz jedinice, osim radi liječenja, da je u julu kada je bila akcija na Srebrenicu i kada je bila povećana borbena gotovost, pustio Ilićevog oca i još nekoliko pripadnika iz čete zbog ispraćaja.

“Ja sam ih pustio oko Petrovdana, koji je 12. jula, kad sam osjetio da nema nikakvih borbenih akcija, da su civili i vojska krenuli prema Tuzli. Bili su neokupani, bio je Petrovdan, a 14. jula su mladi vojnici išli u vojsku. Možda sam pustio i 20 ljudi. Pustio sam Jovicu Ilića i još njegovih rođaka. Da ih nisam pustio, oni bi pobjegli”, kazao je Rankić.

Odgovarajući na unakrsna pitanja optužbe, rekao je da je Ilićev otac odsustvovao tri do četiri dana.

Neškoviću i Iliću, bivšim pripadnicima Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj policiji Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS), na teret je stavljeno učešće u zarobljavanju Bošnjaka koje su odvodili u Zemljoradničku zadrugu u Kravici kod Bratunca, gdje ih je oko hiljadu ubijeno.

Kako se navodi, Ilić je pucao iz automatskog oružja u strijeljane muškarce, dok su dvojica pripadnika Centra, po Neškovićevom naređenju, ubila dva zarobljenika.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. august, kada će Tužilaštvo iznijeti završnu riječ.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: