BiH
0

Nastavljeno suđenje za zločine u Srebrenici

FENA
Na suđenju za zločine u Srebrenici, svjedok odbrane Zdravko Dačić je kazao da je pazio da optuženi Zoran Ilić ne pobjegne kada su sredinom jula 1995. bili u Bratuncu na ispraćaju njegovog brata u vojsku.

Dačić je rekao da je iz granične službe prebačen u policijski Centar na Jahorini, gdje je obezbjeđivao komandu. Dodao je da su Centru obučavani dezerteri koji su uhapšeni u Srbiji. Sredinom jula 1995., kako je ispričao, dobio je naređenje da pazi na optuženog dok bude na ispraćaju brata Miroslava Ilića u vojsku.

Svjedok je kazao da je s optuženim u Bratunac stigao prije pada Srebrenice 11. jula 1995., te da su ostali nekoliko dana. “Ispraćaj je bio u kući Ilićevih. Sve vrijeme Zoran je bio prisutan. Nije se odvajao od mene”, rekao je svjedok. Uz Ilića, Tužilaštvo BiH tereti i Dragana Neškovića da su 12. i 13. jula 1995. u naselju Budak blizu Potočara učestvovali u pretresu bošnjačkih kuća radi pronalaska i sprovođenja stanovništva u bazu Ujedinjenih nacija (UN) u Potočarima.

Prema optužnici, Nešković i Ilić bili su pripadnici Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS). Optuženi su da su 13. i 14. jula 1995. učestvovali u zarobljavanju muškaraca Bošnjaka, koji su u grupama odvođeni u Zemljoradničku zadrugu u Kravici (općina Bratunac), gdje su pogubljeni.

Ilić je optužen da je pucao iz automatskog oružja u gomilu tijela prethodno strijeljanih zarobljenika, a Neškoviću se na teret stavlja da je naredio dvojici pripadnika iz jedinice da ubiju dva zarobljena muškarca, što su oni i učinili. Svjedok je na fotografijama koje mu pokazao Miloš Perić, Ilićev branilac, prepoznao optuženog i sebe.

Kako je rekao, jedna fotografija je snimljena u kući Ilićevih kada je bio ispraćaj, dok je druga snimljena na ispraćaju prijatelja optuženog. Tužilac Tužilaštva BiH Erik Larson upitao je svjedoka zašto na jednoj fotografiji nije obučen u policijsku uniformu, svjedok je odgovorio da je od rodbine optuženog dobio odjeću da se raskomoti.

Nakon ispraćaja regruta s autobusne stanice, Dačić se, kako je kazao, zajedno s optuženim vratio do kuće po stvari i krenuli su prema Jahorini. Dodao je da su neki ljudi usput Iliću rekli da mu se jedinica nalazi na području Bratunca, ali nisu znali gdje tačno. “Otišli smo do policije da provjerimo. Tu sam saznao da se jedinica nalazi negdje na području Bratunca. Sa starješinom sam dogovorio da ga zadrže dok se ne priključi jedinici”, ispričao je svjedok, dodavši da se on vratio na Jahorinu.

Drugi svjedok odbrane Željko Vasić rekao je da je 12. jula 1995. bio na ispraćaju Miroslava Ilića u vojsku, te da je tog dana vidio i optuženog. Dan kasnije, kako je kazao, išao je i na ispraćaj prijatelja Žarka Matića. Branilac Perić je i ovom svjedoku predočio dvije fotografije, a na jednoj je prepoznao “Zoranovog druga”, odnosno svjedoka Dačića, dok je na drugoj prepoznao i Ilića.

Rekao je da su obje fotografije, na kojima se i on nalazi, snimljene na ispraćaju Žarka Matića. “Regruti su 14. jula 1995. oko dva sata otišli s autobuske stanice gdje sam vidio Zorana da prati brata Miroslava”, prisjetio se svjedok. Suđenje će biti nastavljeno 11. aprila ove godine, prenosi BIRN - Justice Report.