Sud BiH
0

Nastavljeno suđenje Neškoviću za zločine u Srebrenici

FENA
Na suđenju za zločine u Srebrenici, na Sudu BiH, svjedok odbrane istakao je kako smatra da optuženi Dragan Nešković nije mogao imati komandnu funkciju u Centru za obuku na Jahorini jer je tu boravio kao dezerter.

Milan Stojčinović, koji je u Centru za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) 1995. godine vodio administrativne poslove, kazao je da je prije događaja u Srebrenici na Jahorinu stiglo više od 200 dezertera uhapšenih u Srbiji.

Stojčinović, koji je iskaz dao u korist Neškovića, rekao je da su dezerteri “došli da im se osvježi znanje i kondicija”, te su prošli pješadijsku obuku. Kako je kazao, bili su tu i mlađi vojnici, koji su prošli drugu vrstu obuke. “Znao sam roditelje Neškovića i kada je rekao njihova imena, poznao sam ga. Mislio sam ga malo zaštititi pa sam ga stavio kod sebe u kancelariju da radi neke poslove”, rekao je svjedok.

Stojčinović je dodao da mu je optuženi na Jahorini izgledao “izgubljen, a možda čak i uplašen”. Međutim, nakon pet do šest dana Nešković se priključio ostalim pripadnicima na obuci, ispričao je svjedok, dodavši da ne zna ko mu je to naredio. “Moguće da sam ga sretao kada se priključio ostalim pripadnicima, ali se ne mogu sjetiti da li sam ga pitao u kojoj je četi. Nije bilo slučajeva da je neko od dezertera bio na nekom komandnom mjestu”, kazao je Stojčinović.

Tužilaštvo BiH tereti Neškovića i Ilića da su 13. i 14. jula 1995. godine učestvovali u zarobljavanju muškaraca Bošnjaka, koji su u grupama odvođeni u Zemljoradničku zadrugu u Kravici (općina Bratunac), gdje su pogubljeni.

Prema optužnici, Nešković i Ilić bili su pripadnici Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije MUP-a RS-a.

Neškoviću je na teret stavljeno da je naredio dvojici pripadnika ove jedinice da ubiju dva zarobljena muškarca bošnjačke nacionalnosti, što su oni i učinili.

Ilić je optužen da je pucao iz automatskog oružja u gomilu tijela prethodno strijeljanih zarobljenika, te da je 17. jula 1995. godine u mjestu Jelah ubio jednog zarobljenika.

Kako je kazao svjedok Stojčinović, jedna četa pripadnika Centra za obuku na Jahorini otišla je na područje Srebrenice 11. jula 1995. godine, a druga četa narednog dana.

Nakon nekoliko dana, pripadnici Centra, kako je rekao svjedok, ponovo su došli na Jahorinu, dok su neki opet pobjegli u Srbiju.

Kvalitetniji pripadnici su, pojasnio je on, raspoređeni u jedinice policije, a ostali u Vojsku Republike Srpske (VRS).

“Nakon operacije u Srebrenici, mislim da je Nešković dobio ocjenu da ostane u policiji. Vrlo moguće da je njegov neposredni komandir bio zadovoljan njegovim radom u Srebrenici”, dodao je svjedok.

Vesna Tupajić-Škiljević, braniteljica optuženog Neškovića, obavijestila je Sudsko vijeće da odustaje od saslušanja posljednjeg svjedoka, koji se na ovom suđenju, ali i na prošlom, nije pojavio iako je pozvan.

Ulaganjem materijalnih dokaza u sudski spis završen je dokazni postupak Neškovićeve odbrane.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. januar ove godine, kada će biti saslušan prvi svjedok odbrane optuženog Ilića, prenosi BIRN Justice Report.