BiH
0

Nastavljeno suđenje za zločine na Korićanskim stijenema

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na suđenju za zločine počinjene na Korićanskim stijenama, odbrana optuženog Marinka Ljepoje ponovo je pozvala da ispita svjedoka Savu Kreića jer Tužilaštvo BiH tvrdi da nije mogao biti vozač u konvoju u augustu 1992. kada su pobijeni civili.

Kreić je tokom svjedočenja u novembru prošle godine naveo da je 21. augusta 1992. bio vozač autobusa u konvoju koji se iz Prijedora kretao prema Travniku, a u kojem je pratilac bio optuženi Ljepoja.

Kako je tada rekao Kreić, motor autobusa se pregrijao kada su prošli Kneževo, i on je tu ostao zajedno sa optuženim.

Slavica Terzić, tužiteljica Tužilaštva BiH, na ovom suđenju je svjedoku prezentirala dokument Odjeljenja boračko-invalidske zaštite u kojem stoji da je od maja 1992. do januara 1993. bio u vojnoj obavezi.

Svjedok je pokazao potvrdu da je od novembra 1992. bio angažiran u vojsci.

"Taj dan i u tom periodu bio sam vozač u firmi "Autotransport". Garantujem da sam vozio autobus u konvoju. Volio bih da nisam, ali je bila naredba iz firme", rekao je svjedok.

Kreić je dodao da je na ratištu znao biti i po mjesec dana kao ispomoć vojsci, te da je po dolasku s ratišta išao da radi u firmi.

Tužilaštvo BiH tereti Ljepoju, skupa sa Sašom Zečevićem, Radoslavom Kneževićem, Brankom Topolom i Petrom Čivčićem, za učešće u izdvajanju civila iz konvoja koji se 21. augusta 1992. kretao iz Prijedora prema Travniku, te ubistvu 200 muškaraca na Korićanskim stijenama.

U optužnici je navedeno da su Ljepoja, Zečević, Knežević i Čivčić bili pripadnici Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti Prijedor, dok je Topola bio stražar u logoru u Trnopolju.

Još dva svjedoka Odbrane su kazala da je Kreić bio vozač u konvoju u augustu 1992. i da se autobus u putu pokvario, ali nisu mogli precizirati datum.

Radoja Topić, bivši uposlenik firme "Autotransport", tvrdi da je vozio kamion u konvoju prema Travniku, te da je civile tada prevozio i Kreić i da mu se autobus pokvario poslije Kneževa, na makadamskom putu.

"Savin autobus je bio u kvaru. Vidim da je narod izašao iz autobusa i ušao u kamion. Policajac Paraš ga je zamolio da pomakne autobus da konvoj može proći, i on je vozio još 100 metara do proširenja. Kada smo krenuli, policajac i Savo stajali su kod autobusa", rekao je svjedok i dodao da ih u povratku nije vidio.

Topić je kazao da su civili iz konvoja stigli na odredište i da nije čuo da je bilo problema.

I svjedok Milovan Đurđijević je rekao da je bio u konvoju kada je došlo do kvara Kreićevog autobusa.

"Putnici su ulazili u moj kamion. Paraš je zamolio Savu da pomakne autobus da konvoj može proći. Policajac u uniformi sa automatskom puškom ostao je sa Savom kod autobusa", ispričao je svjedok.

U povratku, kako je kazao, nije vidio njih dvojicu i autobus, a dan poslije u Prijedoru je čuo da je bilo ubistava ljudi iz konvoja.

Kreić je u iskazu u novembru prošle godine pojasnio da su on i Ljepoja ostali kod autobusa oko 20 minuta, dok se nije ohladio motor, te da su se vratili u Prijedor.

Suđenje će biti nastavljeno 25. aprila ove godine, prenosi BIRN - Justice Report.