BiH
9

Nastavljena saslušanja u vezi s referendumom u RS-u: Mogli su nas saslušati i u Banjoj Luci

Piše: A. B.
Nedeljko Glamočak (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine danas su nastavljena saslušanja o referendumu provedenom u Republici Srpskoj, a kao svjedoci su saslušani članovi Komisije za provođenje referenduma u RS-u Nedeljko Glamočak (SDS) i Davor Šešić (SDS).

Nedeljko Glamočak je kazao da je riječ o političkom procesu koji treba ignorirati i kojim se Bosna i Hercegovina ne bi trebala baviti.

"Ovakvim stvarima se ne bi trebalo baviti imajući u vidu s čime se sve ova zemlja susreće - od organiziranog kriminala, političke korupcije, prijetnje terorizmom... a Tužilaštvo se bavi saslušanjem svjedoka referenduma", kazao je Glamočak.

Prema njegovim riječima, saslušanja su mogla biti organizirana i u Banjoj Luci s obzirom na dobru saradnju pravosudnih institucija u Federaciji BiH i RS-u.

"Ispitivali su nas o proceduri raspisivanja referenduma, ali nam nisu otkrili naredne korake. Smatram da će referendum pasti u zaborav kako bude odmicalo vrijeme od izbora. Referendum je demokratsko pravo svake države i apsurdno bi ga bilo zabraniti", dodao je Nedeljko.

Davor Šešić je već saslušan te je kratko prokomentirao da je slučaj o referendumu politički predmet. U 13 sati je najavljeno i saslušanje Perice Bundala (PDP).

Zdenka Gojković iz Socijalističke partije trebala bi biti saslušana sutra.

Iz Tužilaštva BiH ranije su za Klix.ba kazali kako neće komentirati pojedinačne slučajeve saslušanja u vezi s referendumom u RS-u.